Eerste E.T-cartridges op eBay gezet | Gamer.nl

Eerste E.T-cartridges op eBay gezet | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

De spellen werden opgegraven als onderdeel van een documentaire over de beruchte crash van de game-industrie in 1983. Uitgever Atari, dat destijds marktleider was, zou toen wegens tegenvallende verkopen honderdduizenden exemplaren van Atari 2600-game E.T. in een stortplek hebben gedumpt. 

In april van dit jaar zijn daarom opgravingen gedaan bij die stortplek in Alamogordo en werden inderdaad meerdere oude cartridges gevonden. Het ging echter om honderden exemplaren, niet honderdduizenden. Een deel daarvan staat inmiddels op eBay. De exemplaren van E.T. hebben momenteel hoogste biedingen tu en de 250 en 500 dollar.  Ook kla ieke titels als Centipede, Mi ile Command en Asteroids staan te koop. 

De documentaire over de teloorgang van Atari, Atari: Game Over genaamd, is vanaf 20 november te zien via Xbox Live. 


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou