Onlangs maakte Atari bekend dat het de rechten op de Civilization reeks aan een andere, niet nader gespecificeerde partij verkocht had. Even werd gevreesd dat dit kon betekenen dat de Civilization 4 die reeds een tijdje bij Firaxis in ontwikkeling was, niet meer het levenslicht zou zien. Gelukkig is dit niet het geval, want het Amerikaanse PC Gamer heeft in haar 'Top 10 games van 2005' de eerste beelden en informatie van deze titel die gewoon door Sid Meier en zijn bedrijf Firaxis, ontwikkeld wordt.

Civilization 4 zal, zoals reeds gespeculeerd werd, de overstap naar de derde dimensie maken. Hierdoor is het mogelijk sterk in en uit te zoomen op het speelveld, waardoor je snel kunt wisselen tussen een overzichtelijke map en een close-up van de stad. Firaxis heeft geopteerd Civilization 4 vanaf nul opnieuw op te bouwen met multiplayer mogelijkheden in het achterhoofd. Je kunt samenwerken tegen de AI, of tegen een team van andere spelers.

Of het gebied van gameplay zijn natuurlijk ook veranderingen doorgevoerd. Zo kun je gelijktijdig meerdere paden in de 'tech tree' volgen en op beide gebieden een hoog niveau te bereiken zonder hiervan later in het spel, nadelen te ondervinden. Ook zal het nu niet meer mogelijk zijn, dat bosjesmannen je tank in elkaar knuppelen. Tevens zal Civilization 4 erg modvriendelijk zijn. Genoeg dus om naar uit te kijken. Welke uitgever het spel van Atari heeft overgenomen en wanneer het spel precies zal verschijnen, is echter nog niet bekend. Het spel staat geplanned voor 'ergens in 2005'.