EA introduceert in FIFA 12 zogenoemde 'Impact Zones'. Deze zones moeten voor realistischer contact tussen de spelers zorgen tijdens een fysiek duel en ook voor logischere blessures. Wanneer Pepe dan vol uithaalt op Dani Alves' scheenbeen, heb je kans dat ook daadwerkelijk dat been breekt. De kunstmatige intelligentie zou ook weten waar een speler last van heeft en kan dat misbruiken in een allesbepalende slotfase.

Ook introduceert EA Vision AI, een soort verlengstuk van Personality Plus dat in FIFA 11 is geintroduceerd. Met Vision AI realiseren computergestuurde voetballers zich met wie zij op het veld staan en kunnen daarop inspelen. Zo zal een spelverdeler eerder een goede steekpass geven als hij met snelle jongens als Messi, Ronaldo of Robben speelt en zal een speler als Crouch eerder voorzien worden van hoge ballen dan balletjes over de grond.

Verder meldt het Franse PlayStation Magazin dat de camera duidelijk dichter bij de grond staat, er drie nieuwe stadions beschikbaar zijn en dat het menu volledig is vernieuwd.