In een interview met Lucy Bradshaw, executive producer van Spore, kwamen de eerste details rondom Spore voor de Nintendo DS naar boven. In deze versie wordt veel meer nadruk gelegd op de vreemde wezens die je kan maken.

"We willen bij de DS-versie ons echt focussen op de aspecten van Spore waar het echt om draait", meldde Lucy. "Creativiteit: je kan je eigen wezens maken. Ondekken: je ontdekt allerlei werelden, je vind dingen die je helpen te evolueren. Evolutie: kies je er voor om vriendelijk of vijandelijk te zijn? En in de DS-versie hebben we er een soort van zoektocht van gemaakt. Je bent op een tocht om beter te worden tot je je eigen planeet kan redden. Er zit dus wel een einde aan het spel. Er is meer structuur."

De DS-versie maakt ook gebruik van de Wi-Fi mogelijkheden van het systeem. "Je kan de wezens die je maakt bewaren en tonen via Wi-Fi. Ze komen dan ook in de save file van degene waar je het naar stuurt, dus diegene kan er voor kiezen om het wezen ook op zijn of haar planeet te laten komen. Ze zullen daar dan door de computer worden bestuurd, maar het is wel het wezen dat jij hebt gemaakt. Men zal zien dat jij het hebt gemaakt."

Bekijk de eerste screenshots op de gamepagina.