Hoewel er al veel gespeculeerd wordt over de verkooprecords die GTA IV zal gaan breken, zijn vandaag de eerste concrete cijfers bekend gemaakt door de ELSPA. Deze Britse organisatie heeft de verkoopaantallen vrijgegeven over de eerste 24 uur dat het spel beschikbaar was. GTA IV heeft in deze periode in het Verenigd Koninkrijk 609 duizend exemplaren verkocht en daarmee het oude record van GTA: San Andreas met ruim honderdduizend exemplaren verbroken.

Opvallend is dat de Xbox 360-versie van GTA IV nog aanzienlijk meer verkocht heeft dan de PS3-versie. Van de Xbox 360-versie gingen er de eerste dag 335 duizend over de toonbank, tegenover 274 duizend van de PS3-versie. Ter vergelijking: Halo 3 verkocht de eerste dag in Engeland 'slechts' 266 duizend exemplaren.

In hoeverre deze cijfers ook door te trekken zijn naar de hele wereld en hoe de verkoop op de eerste dag zich verhoudt tot de verkoop over de eerste week, zal hopelijk binnenkort duidelijk worden wanneer ook van andere landen de cijfers beschikbaar komen. Pas dan zullen we weten of GTA IV als 'grootste entertainmentrelease ooit' de boeken in zal gaan.