Als je het slim aanpakt is het verkopen van virtuele items een zeer lucratieve manier van geld verdienen. Tenminste, tot nu toe dan. Veilingsite eBay, waar de meeste transacties plaatsvinden, heeft maandag bekend gemaakt dat het de online verkoop van characters, wapens, klederdracht, accounts en andere handelswaar gaat verbannen. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet met het verwijderen van items die te koop aan werden geboden voor onder andere Ultima Online, World of Warcraft, Everquest en City of Heroes.

Hani Durzy van eBay vertelde dat de veilingsite tot het besluit is gekomen vanwege de complexe rechten die de verkoop van virtuele goederen met zich meebrengt en voor het behoud van de algemene gezondheid van de markt. “De verkoper moet eigenaar zijn van zijn of haar virtuele goederen of toestemming hebben tot distributie van de werkelijke eigenaar.” Gezien het begrip eigenaarschap nogal vaag is als het gaat om online games, heeft eBay dus besloten om de de stekker uit de verkoop van virtueel handelswaar te trekken.

Overigens wordt de maatregel niet toegepast op virtuele items in Second Life, aangezien de veilingsite er niet zeker van is of de virtuele wereld wel een game is. “Als er spelers zijn die items willen verkopen waarvan zijzelf eigenaar zijn, houden we ze op dit moment nog niet tegen,” aldus Durzy. “We vinden dat de vraag of Second Life wel of geen game is, nog steeds open ligt.”