Nieuws
Trump

EA protesteert tegen Trumps afschaffing van immigrantenbescherming

'Dromers zijn essentieel voor de toekomst van bedrijven de Noord-Amerikaanse economie'

Geschreven door Eline Oosterloo op
EA reageert fel tegen de afschaffing van het DACA programma onder het beleid van Trump, dat jonge illegale immigranten beschermt tegen deportatie.

Afschaffing van het DACA programma

DACA staat voor Deferred Action for Childhood Arrivals en is een programma dat ervoor zorgt dat jonge illegale immigranten niet zomaar uitgezet konden worden. Daarnaast geeft DACA deze mensen de mogelijkheid een opleiding te genieten en een werkvergunning te krijgen.

Dinsdag heeft de Noord-Amerikaanse regering onder leiding van president Donald Trump aangekondigd dit programma stop te zetten. Het overheidsprogramma heeft zo'n 800.000 immigranten die als kind naar de VS kwamen beschermd. Deze zogenoemde 'dromers' hoeven niet per direct te stoppen bij het bedrijf waar ze in dienst zijn. Illegalen wiens werkvergunning tussen 5 september 2017 en maart 2018 verloopt, kunnen nog een verlenging aanvragen van twee jaar, zolang dit maar vóór 5 oktober gebeurd.

DACA

EA protesteert

Electronic Arts is fel tegen de afschaffing van het immigrantenbeleid, dat ook werknemers van het bedrijf betreft. "EA heeft een klein aantal DACA-werknemers. We werken nauw met deze mensen samen en we zijn van plan om ze op alle mogelijke manieren te helpen," meldt een woordvoerder van de studio aan Kotaku. Zowel Apple als Microsoft hebben op dezelfde manier gereageerd op deze beslissing van de Noord-Amerikaanse regering.

Ook heeft EA een open brief gericht aan president Trump getekend om steun te betuigen tegenover de personen die getroffen zijn door de stopzetting van het DACA programma. In de brief staat vermeld:

"Dromers zijn essentieel voor de toekomst van bedrijven de Noord-Amerikaanse economie. Met deze mensen groeien wij en creëren we banen. Ze zijn deel van de reden waarom wij nog steeds een globaal competitieve voorsprong hebben."

Ook wordt in de brief gepleit voor een meer permanente oplossing voor de dromers.

EA

Reacties van andere bedrijven

Honderden bedrijven, inclusief Google en Amazon, hebben de bovengenoemde brief ondertekend. Op deze lijst zijn echter EA en Microsoft de enige bedrijven uit de game-industrie. Ubisoft, Activision en Nintendo hebben geen commentaar geleverd op de politieke beslissing in de Verenigde Staten.

Sony staat als lid van de vereniging achter het geluid van Entertainment Software Association (ESA) te staat. ESA verkondigt:

"Het concurrentievermogen van onze natie is afhankelijk van het creëren van mogelijkheden voor iedereen. Dat houdt ook in dat we dromers de kans moeten geven om de innovators van morgen te kunnen worden. Federale wetgeving om regels rondom het DACA-programma te behouden past bij onze Amerikaanse normen en waarden en is een gezond beleid wat betreft onze economie en humanitaire perspectieven."

Microsoft

Eerder gaven EA en Take-Two al aan dat het beleid dat Donald Trump voert niet goed is voor de Noord-Amerikaanse game-industrie. Zo wordt er volgens de bedrijven veel buitenlands talent misgelopen en zorgen bezuinigingen op het hoger onderwijs in Noord-Amerika voor een daling in gespecialiseerde professionals.

Eerder heeft Trumps regering al het DAPA (Deferred Action for Parents of Americans and Lawful Permanent Residents) stopgezet. Dit programma, dat ouders moest beschermen tegen uitzetting in de VS, werd in 2014 ondertekend door Obama. Het programma is nooit van kracht gegaan, aangezien dit door verschillende partijen werd aangevochten. In dit jaar heeft Trump het programma van voorgoed van de kaart geholpen. DAPA zou ongeveer vijf miljoen illegale ouders hebben geholpen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Eerste trailer voor Farming Simulator op Nintendo Switch uitgebracht Rockstar brengt L.A. Noire naar Xbox One, PS4, Switch en HTC Vive
7

Reacties op: EA protesteert tegen Trumps afschaffing van immigrantenbescherming

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • bokahara

  • 7 september 2017 18:01
  en trump hangt die brief dan op aan zen grote muur van kan hem niks schelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ebiker

  • 8 september 2017 07:50
  Is natuurlijk balen als al je onderbetaalde loonslaafjes het land uit gezet worden en je ze moet vergangen door normaal betaalde werknemers….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ebiker

  • 8 september 2017 14:08
  Ik vind al dit Amerikaanse protectionisme prima. Een gevolg is dat bedrijven meer vestigingen buiten de VS gaan openen, dus meer werk in bv Europa.

  Apple bijvoorbeeld heeft een groot ontwikkelcentrum in de VS (de schotel) maar niks in de EU. Als ze voor hun VS centre niet genoeg mensen kunnen krijgen en EU-ers er niet in komen, dan zullen ze misschien een vestiging in de EU opzetten.

  Niet iedereen wil in de VS wonen / werken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 8 september 2017 08:06
  Het blijft een aparte vent. De wereld gaat er niet perse op voor uit :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 8 september 2017 10:54
  @goodmushin Zoals de briljante John Oliver van Last Week Tonight al eens zei 'We've come to the realisation that Trump doesn't have any plans and that these are just the ravings of an old lunatic.'

  Die man is geestelijk totaal van het paadje af. Overal waar hij komt laat hij rokende puinhopen achter. Obama was een welbespraakte president die, of je het nu met hem eens was of niet, iig bereid was tot fatsoenlijke dialoog. Ja, zelfs de ramppresident George Bush Jr. was beter in zijn omgangsvormen en interactie met bv de pers etc dan deze rare kwast met wortelhaar.

  Het worden nog drie hele lange jaren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 8 september 2017 11:23
  @thechief Trump is simpelweg een narcist en heeft dus een enorme plaat voor zijn kop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 8 september 2017 12:07
  Haha erg netjes omschreven :-)

  Zorgwekkende factor die man.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.