EA mag Fifa-reclame over lootboxes niet meer gebruiken | Gamer.nl

EA mag Fifa-reclame over lootboxes niet meer gebruiken | Gamer.nl

EA mag een advertentie voor Fifa Ultimate Team niet langer vertonen. Zo komt naar voren in een document verkregen door href="https://www.nu.nl/games/5269283/ea-vingers-getikt-misleidende-lootboxreclame-in-nederland.html">NU.nl</a>.

Dit heeft de Stichting Reclame Code (SRC) bepaald. Het document van de instantie is nog niet officieel openbaar gemaakt omdat EA en de SRC nog in beroep kunnen gaan.

De besli ing dat EA bepaalde advertenties niet mag tonen is gemaakt naar aanleiding van een klacht door de Nijmeegse student Dirk Arents. Hij heeft bezwaar gemaakt over een reclame die werd vertoond op de PlayStation Store.

In de online winkel stond een afbeelding waar reclame werd gemaakt voor FIFA Ultimate Team. In de advertentie werden zeldzame spelers uitgelicht met de tekst "speciale verjaardag electie." Naar aanleiding van deze reclame dacht Arents dat hij na het aanschaffen van de lootbox minstens een van deze zeldzame spelers zou krijgen, dat was niet het geval. De student voelde zich misleid en diende een klacht in.

De SRC vermeldt dat EA duidelijk had moeten maken dat de spelers in de advertentie niet gegarandeerd worden verkregen. Overeenkomstig met artikel 7 van de nationale reclamecode is EA in overtreding volgens SRC. Dit artikel luidt dat reclame niet oneerlijk mag zijn. "Misleidende en agre ieve reclames zijn in ieder geval oneerlijk."

De stichting schrijft EA voor om niet meer op deze manier reclames te maken. Het is nog niet duidelijk of EA akkoord gaat met het besluit. Het bedrijf heeft nog twee weken de tijd om in beroep te gaan.

Media has no description

De student klaagde niet alleen over misleiding, maar ook over het feit dat EA met de advertentie reclame maakt voor een illegaal kan pel. Volgens de SRC is hier geen sprake van. Dit is zo, omdat de Kan pelautoriteit niet heeft bekendgemaakt welke vier spellen de wet overtreden. Daarom stelt de SRC dat het onmogelijk is om met zekerheid te zeggen dat de Fifa naar een illegaal kan pel verwijst.

De Nederlandse Kan pelautoriteit heeft laatst nog besloten dat vier games met lootboxes in Nederland de wet overtreden. Het is dus niet precies bekend welke vier games dit zijn, maar de NOS noemt in hun artikel Fifa 18, PlayerUnknown’s Battlegrounds, Dota 2 en Rocket League als voorbeelden.

Niet veel later zag de Kan pelcommi ie in België ook meerdere games met lootboxes als illegaal. Bij onze zuiderburen dreigen boetes die kunnen oplopen tot tot 1,6 miljoen euro voor de games Overwatch, Fifa 18 en Counter-Strike: Global Offen­sive.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou