Nieuws

Fifa 19 toont kansen bij aankoop Ultimate Team Pack

En lootboxes geen vorm van gokken in Frankrijk

Geschreven door Pablo Bool op
Electronic Arts zegt tijdens Gamelab in Barcelona tegen Eurogamer dat het in Fifa 19 de kansen gaat weergeven bij het kopen van Ultimate Team Packs. Daarnaast ziet de Franse autoriteit 'Autorité de regulation des jeux en ligne' (ARJEL) lootboxes niet als een vorm van gokken.

De EA Sports vice president en COO Daryl Holt meldt dit. "Spelers die een pack kopen in Ultimate Team weten wat ze krijgen. Je krijgt gegarandeerd een specifiek aantal assets - en we gaan ermee starten om ook de kansen te weergeven van wat je misschien krijgt," zegt Holt.

"Dit is wat er in onze jaar 19-editie zit inbegrepen. Dus, men krijgt minstens te weten wat de kansen zijn om kaart X, Y of Z te krijgen."

Of de COO met een "X, Y of Z kaart" de zeldzaamheidsklassen bedoelt of echt specifieke spelers in Fifa 19 blijft nog in het midden liggen. Daarnaast doet Holt nog een uitspraak over de constructie van Fifa Ultimate Team-modus en de lootboxes in Battlefront 2. Zo zegt Holt: "Wij denken dat het Ultimate Team-systeem anders werkt dan de lootbox-controverse rondom Battlefront. Wij geloven niet in het gok-aspect van de mechanieken die wij introduceren, omdat er geen echte waarde aan de packs zit."

Zoals Eurogamer laatst heeft aangewezen, is er wel geld te verdienen aan deze packs.

Tijdens de E3 vroeg onze redacteur Jacco Peek of EA vervolgstappen ging ondernemen naar aanleiding van de commotie rondom lootboxen. Daarop werd geantwoord dat ze meer transparantie gingen bieden ten opzichte van lootboxes.

Het is niet duidelijk of de Nederlandse Kansspelautoriteit contact heeft opgenomen met EA naar aanleiding van het onderzoek . De Kansspelautoriteit controleerde twintig juni of er daadwerkelijk veranderingen waren doorgevoerd. Wel heeft Valve duidelijk gemaakt dat ze benaderd zijn en heeft het bedrijf de Steam Marketplace voor Dota 2 en Counter-Strike: Global Offensive gesloten voor Nederlandse gebruikers.

Fifa Ultimate Team Ronaldo

Frankrijk

In de publicatie van ARJEL komt naar voren dat lootboxes geen vorm van gokken zijn, omdat het niet noodzakelijk geld waard is. En wanneer dat wel het geval is, zoals bij skin ruil-sites, zegt ARJEL dat de uitgever of ontwikkelaar vereist is om te participeren in het goedkeuren van deze handel. Hierbij wordt vermeldt dat het passief dogen en simpelweg negeren van dit soort activiteiten dus niet telt als 'goedkeuren.'

De reactie van ARJEL is dat het een gecoördineerde actie tegen lootboxes wil, maar vooralsnog het fenomeen niet definieert als gokken. Er worden geen duidelijke vervolgstappen aangegeven. De instantie beroept zich op een betere financiële analyse van de situatie en dat er eerst een algehele overeenstemming moet komen van heel Europa, aangezien de Gaming Regulators European Forum (GREF) ook bezig is met een onderzoek. Dit onderzoek moet de zaak nog meer verduidelijken volgens de Fransen en bovendien uitgevers, ontwikkelaars en ouders waarschuwen voor de gevaren voor minderjarigen.

Bron: LinkedIn

Dit artikel delen:

Lees meer

GTA Online-spelers zien vermoedelijke grap over GTA 6 Reggie over N64 Classic Mini: 'We houden jullie op de hoogte'
4

Reacties op: Fifa 19 toont kansen bij aankoop Ultimate Team Pack

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  bigds9fan

  • 2 juli 2018 19:37
  Het is en blijft OPLICHTERIJ!

  Eerst 60 Euro vragen voor iets wat gewoon een update is van FIFA 18 en dan nog dit soort praktijken.

  EA mag in de str*nt zakken. Al is dat zonde van die stront.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lord_Bono

  • 3 juli 2018 09:43
  @bigds9fan Gewoon niet elk jaar kopen, dit geldt ook in grote lijnen voor COD/BF.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 3 juli 2018 12:33
  @Lord_Bono

  Voor BF dan wel een heel stuk minder. Die komen niet elk jaar met een nieuw deel uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 3 juli 2018 17:34
  @bigds9fan
  Ik blijf het grappig vinden hoe persoonlijk mensen dit soort dingen kunnen opvatten.
  Even voor de duidelijkheid, ben het voor een groot deel wel met je eens hoor. Maar je kan je hier wel erg over opwinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.