De game speelt zich af in de toekomst, waar de grofgebekte Duke strijdt tegen buitenaardse wezens. De game bevat volgens het persbericht vijf verschillende speltypen, tien uur aan gameplay, vele wapens en een coöperatieve modus voor twee spelers. Recent beeldmateriaal van het spel ontbreekt.

Het proces dat het spel tot aan de lancering heeft doorlopen, is een grillige. Duke Nukem: Critical Mass zou aanvankelijk uitkomen voor Nintendo DS en PlayStation Portable en zou uitkomen als het eerste deel van een trilogie. In 2008 werd de trilogie aangekondigd middels een teaser-video, maar doordat de rechten op de Duke Nukem-licentie in de tussentijd van handen zijn gewisseld, werd de ontwikkeling van de games in problemen gebracht.

Apogee 

De trilogie zou worden gepubliceerd door Apogee Software, een spin-off van 3D Realms die in 2008 werd opgericht. Het originele Apogee Software stamt uit 1987 en is de studio achter de originele Duke Nukem-games. Deze studio veranderde zijn naam in 1994 in 3D Realms. De rechten van de serie liggen inmiddels bij Gearbox Software, de studio die de ontwikkeling van Duke Nukem Forever heeft overgenomen van 3D Realms.

Toen Apogee de rechten op Duke Nukem kwijtraakte, werd Duke Nukem: Critical Mass veranderd in een nieuwe game, Extraction Point: Alien Shootout. Hoewel de juridische details ontbreken, heeft Apogee nu toestemming gekregen om de game toch als Duke Nukem: Critical Mass op de markt te brengen. Van een trilogie wordt echter niet meer gesproken en de PSP-versie lijkt geannuleerd.