Hoewel het tweede deel in de Devil May Cry reeks nogal teleurstelde bij de meeste mensen in vergelijking met het zeer sterke eerste deel, heeft Capcom toch besloten met een derde game uit de reeks op de proppen te komen. Dit nieuwe deel in de serie zal overigens een prequel worden en behandelt de tijd toen Dante (de hoofdrolspeler) nog niets van zijn origine af wist.

Producent Tsuyoshi Tanaka wil in elk geval terug naar de visuele stijl van de originele DMC. Dante krijgt wel een nieuw zwaard aan het begin van de game. Ook zullen zijn pistolen Ebony & Ivory terugkomen en zullen een belangrijke rol gaan spelen in het spel.

Meer vernieuwend is echter het nieuwe Style System. Aan het begin van de game dien je nu een bepaalde vechtstijl te kiezen (Gunslinger, Swordsmaster, Trickster, Royal Guard etc.) welke elk zo zijn eigen voor- en nadelen kent. Vervolgens kan men punten verdelen over verschillende eigenschappen van elke mogelijke stijl. De gekozen stijl zal ook later in de game bepalen wat voor moves Dante er bij zal krijgen.

Qua omvang zal dit derde deel ongeveer net zo groot worden als het origineel. Dit geldt tevens voor de hoeveelheid puzzels waar je op zult stuiten. Ook probeert men een groot aantal ruime en open locaties te voorkomen zoals gezien in deel twee en zal men nu meer een balans proberen te zoeken met meer afgesloten ruimtes.

De game gaat ook gebruik maken van een nieuwe grafische engine waarmee geheel nieuwe grafische effecten mogelijk zijn. Hiermee is het ook mogelijk om nog grotere eindbazen dan voorheen te creëren. Ook is er hiermee meer oog voor details mogelijk, zijn er weerseffecten toegevoegd, zijn schaduwen en belichtingen realistischer gemaakt en is de omgeving bovendien interactiever dan voorheen.

Als laatste zou er een vrouwelijke character in de game voor komen waar verder echter nog maar erg weinig over bekend is. In elk geval zal de game op de E3 gepresenteerd worden. Overigens zonder meteen alle stoere moves van Dante ten toon te spreiden zodat de verrassing behouden blijft.