Duitse consumentenbond klaagt Nintendo aan voor eShop-beleid | Gamer.nl

Duitse consumentenbond klaagt Nintendo aan voor eShop-beleid | Gamer.nl

De Duitse consumentenbond (VZBV) klaagt Nintendo aan voor een beleid waarbij consumenten geen pre-orders in de Nintendo eShop kunnen annuleren of vergoedingen terug kunnen krijgen.

Het onderzoek rondom het beleid van Nintendo ontstond begin 2018 onder leiding van Noorwegen. De zaak wordt nu door de Duitse consumentenbond overgenomen en verder uitgevoerd, omdat Nintendo of Europe zich daar begeeft.

Volgens de Noorse website Pre Fire wordt na maanden gewerkt te hebben aan de zaak door VZBV de formele procedure gestart. Er wordt verwacht dat de zaak over drie of vier weken begint en het meer dan een jaar gaat duren voordat er uitspraak kan worden gedaan. Deze uitspraak kan mogelijk gevolgen hebben voor de wetgeving binnen de Europese Unie.

Het beleid in kwestie betreft het niet kunnen annuleren van een pre-order op de Nintendo eShop wanneer er al voor is betaald, zelfs als het ver voor de lancering wordt aangevraagd. Hiermee kunnen consumenten niet hun geld terugvragen. De Noorse consumentenbond stelt dat hier sprake is van een wetsovertreding, maar Nintendo zegt dat het vooraf downloaden van de game na de pre-order de wetsovertreding opheft.

eShop

Als voorbeeld citeerde Nintendo namelijk artikel 16 van de Europese wetgeving voor consumenten. Daarin wordt gesteld dat het bedrijf geen annulering hoeft te accepteren wanneer "de uitvoering, na vooraf gegeven toestemming van de consument, al begonnen is en met de erkenning dat de consument zijn of haar recht verliest om zich terug te trekken wanneer het contract volledig is uitgevoerd door de handelaar".

Echter benoemt de Noorse consumentenbond dat Nintendo stelt dat het alle aankopen als definitief beschouwt. Dit is volgens de bond in strijd met het recht tot annulering in de consumentenrechten en zijn dat soort termen illegaal. Daarmee wordt gezegd dat de verkoper de consument het niet kan verbieden om een pre-order te annuleren totdat de game volledig is geïnstalleerd en opgestart kan worden.

Eerder ging het gerucht dat Nintendo binnenkort besluit om de naam van de digitale winkel aan te gaan pa en. Tot nu toe heeft Nintendo hierop nog niet gereageerd.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou