Duitsland is misschien wel het strengste land ter wereld als het aankomt op geweld in games. Een groot aantal spellen, zoals Soldier of Fortune, Quake 3, Grand Theft Auto en zelfs Command & Conquer: Generals zijn bij onze oosterburen indiziert. Dit houdt in dat een spel niet in de winkelschappen mag staan, maar enkel op aanvraag verkocht mag worden. Vaak kunnen ontwikkelaars deze sancties ontlopen door het bloed groen te kleuren of de mensen te vervangen door robots.

Met Doom 3 besloot id Software dit niet te doen, men zal in Duitsland gewoon de internationale versie op de markt brengen. Toch heeft de USK, dat over de beoordeling van het geweld in games gaat, het spel niet verboden, maar slechts het label '18 jaar en ouder' toegekend. De reden is vreemd: het spel is namelijk niet gewelddadig genoeg! De volgende tafereeltjes ontbreken, die toch vereist zijn om het spel een verbod op te leggen:- das Spiel schildert keine Tötungen in epischer Breite

- Mord- und Metzelszenen werden nicht zynisch kommentiert

- es gibt keine selbstzweckhaften und detailliert geschilderten Brutalitäten

- ein reflexartiges Töten aller Spielfiguren hilft nicht weiter

- Gewalt wird nicht ästhetisiert

- es gibt keine Splatterszenen. Wat we hieruit ook kunnen concluderen, is dat Doom 3 bij lange na niet het verwachte bloedfestijn is. Geen uit elkaar splattende lichamen, geen cynisch commentaar en geen beloning voor overkill. Het lijkt er dan ook op dat id met Doom 3 de wat meer 'realistische' weg is ingeslagen. Tevens zijn de meeste tegenstanders in het spel monsters, en geen 'normale' mensen, wat waarschijnlijk ook een rol gespeeld heeft.

Doom 3 is hiermee het eerste spel van id Software sinds Commander Keen dat in Duitsland weer gewoon verkocht mag worden. Sinds Wolfenstein 3D zijn namelijk alle games van deze ontwikkelaar van het 'indiziert' label voorzien.