Het idee van een spelcomputer die geen disks afspeelt bleef tot midden vorig jaar een optie voor Microsoft. "Na de aankondiging van het systeem en E3 kregen we feedback van mensen wat ze anders zouden willen zien", aldus Spencer. "We hadden een echte discussie over of we een diskdrive in de console moesten stoppen of dat we het niet nodig hadden, maar als je kijkt naar bandbreedte en de grootte van games, kan het problemen opleveren."

"We besloten uiteindelijk om een blu-raydrive in de console te stoppen", vervolgt Spencer. "Zo geven we mensen een makkelijke manier om veel content te installeren. We keken met ons oorspronkelijke idee erg naar het digitale ecosysteem die je op andere apparaten zien - we wilden daar vanuit gaan."

Oorspronkelijk moest elke game op de Xbox One gekoppeld worden aan een digitale versie. Daardoor konden spellen niet ingeruild worden en tweedehands verkocht worden. Microsoft gooide dit concept weg nadat gamers en media zich hier negatief over uitlieten. De Xbox One is inmiddels in verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland, verkrijgbaar. In Nederland moet de console ergens dit jaar verschijnen.