Deus Ex-designer wil minder filmische games | Gamer.nl

Deus Ex-designer wil minder filmische games | Gamer.nl

Warren Spector, bekend van zijn werk aan de originele Deus Ex en Epic Mickey, heeft tijdens PAX Australië gezegd dat hij games als Heavy Rain, Uncharted en Telltale’s The Walking Dead meer films dan games vindt. Hij zegt dat er meer moet worden gedaan om gameplay en spelerkeuzes goed in games te verwerken.

Spector legde tijdens zijn speech de nadruk op ‘collaborative storytelling’, waarbij zowel de keuzes van de spelers als de ontwikkelaar gevolgen hebben voor een spel. Volgens hem zit er in een game als Uncharted weinig ruimte om eigen keuzes te maken. “Je hebt erg weinig mogelijkheden om jezelf te uiten; het gaat erom hoe je een voorgeprogrammeerd pad voltooit om zo bij het volgende verhaalpunt te komen. Het is een geweldig verhaal – een beter verhaal dan ik ooit zal vertellen in een game – maar het is geen spelersverhaal; het is niet jouw verhaal.”

Spector zegt dat er verschillende categorieën zijn waar een spel onder kan vallen als het gaat om de mogelijkheden om je eigen keuzes te maken. Spellen die onder de medium en hoge categorieën vallen, geven de speler meer keuzemogelijkheid dan spellen uit de lage categorie.

Spector plaatst Telltale's The Walking Dead in de medium categorie: “Ik hou van The Walking Dead, maar de keuzes die je moet maken; het zijn meeslepende keuzes… maar ze zijn designergericht, niet spelergericht. Elke keuze in een spel als dit is vooraf op papier gezet en de gevolgen van die keuze zijn vooraf vastgesteld door ontwikkelaars.” Ook Heavy Rain vindt hij onder de medium categorie vallen – Spector zegt dat de keuzes in het spel in principe vijf verschillende filmscripts zijn waar je uit kunt kiezen.

Volgens Spector maken games geen gebruik van datgene wat games anders maakt. “Ontwikkelaars moeten gebruikmaken van de unieke ‘collaborative storytelling’-mogelijkheden met opkomende gameplay en een grotere spelersinvloed.” 

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou