Derek Smart is een van de weinige game-ontwikkelaars die zelf bekender is dan de producten die hij op zijn naam heeft staan. Derek is namelijk erg actief op verschillende messageboards op het internet en heeft altijd een uitgesproken mening en een hoge dunk van zichzelf. Ook kan hij het niet laten om mot te maken met de uitgevers van zijn spel. Bij Universal Combat, zijn nieuwste product een een spirituele opvolger van zijn vorige games in de Battecruiser reeks, is dit niet anders.

DreamCatcher Interactive, de uitgever van Universal Combat, besloot namelijk om het spel voor een budgetprijs van $20 de deur uit te doen omdat men verwachtte met deze prijs de beste resultaten te bereiken. Smart was het hier echter niet mee eens en schreeuwde moord en brand op het internet. Hij zou immers geen geld meer met het spel kunnen verdienen met een dermate lage prijs.

Met al deze commotie rond het spel zou je haast de game zelf uit het oog gaan verliezen. Universal Combat is namelijk een spel met aardig wat potentieel en biedt een vrij unieke spelervaring. Je zal namelijk vechten op het land, in de lucht en in de ruimte tussen verschillende planeten. Het is een erg uitgebreid en veelzijdig spel en met de zojuist uitgebrachte, 300 MB grote demo, kan je alvast proeven van hetgeen Derek voor je klaar gestoomd heeft.

De demo is te downloaden bij GamersHell, Worthplaying en 3D Gamers.