Twee weken geleden werd het eerste Trojaanse paard voor de Sony PSP console ontdekt. Het ging om een bestand dat zich als een Firmware-Patcher voordeed. In plaats van het updaten van de firmware verwijderde het belangrijke bestanden in het Flash-ROM, waardoor de PSP niet meer opgestart kon worden. Waren de bestanden eenmaal verwijderd, dan was het niet mogelijk om het "besturingssysteem" terug te zetten, waardoor de console onbruikbaar werd.

Het Trojaanse paard kan zich niet via de PSP verspreiden en gebruikers die met hun PSP willen experimenteren en allerlei bestanden hiervoor downloaden zijn dan ook gewaarschuwd.

Niet veel later verscheen er ook voor de handheld console van Nintendo een Trojaans paard, genaam "DSBrick". De malware overschrijft belangrijke plekken in het geheugen waardoor de console niet meer kan opstarten.

De zelf geprogrammeerde software kan alleen op aangepaste Nintendo DS consoles worden uitgevoerd. Gelukkig voor geinfecteerde Nintendo DS eigenaren was het wel mogelijk om de console weer op te starten. Onderzoekers van het Finse F-Secure hebben nu een filmpje gemaakt waarin ze laten zien hoe de Sony PSP met het Trojaanse paard geinfecteerd kan worden, en binnen drie minuten helemaal niets meer waard is. Het 15MB grote filmpje is via deze link te downloaden.

Onze gedachten gaan uit naar de eigenaar en vrienden van de overleden PSP