'Deel hersenactiviteit gamers vergelijkbaar met junks' | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Volgens een nieuw wetenschappelijk onderzoek van de Duitse Hamburg-Eppendorf kliniek, dat deze maand in Nature Neuroscience verschijnt, vertoont de hersenactiviteit van gamers op bepaalde vlakken overeenkomsten met die van drugsverslaafden. Zo zou het ventraal striatum, het gedeelte van de hersenen dat met 'beloningmechanismen' het handelen van mensen beïnvloed, zowel bij gamers als drugsverslaafden sterk geactiveerd zijn.De proeven vonden zonder computer plaats: vierentwintig personen, waarvan de helft regelmatige gokkers en spelletjesliefhebbers waren, moesten uit een set kaarten er twee onthouden. Wie de juiste kaarten raadde, won.

Er werd om echt geld gespeeld. Opvallend was dat in de betrokken hersengebieden echte gokkers minder activiteit vertoonden, waardoor een grotere stimulans nodig is.

De onderzoekers denken dat mensen die met spelletjes in de problemen komen, moeite hebben om voldoende dopamine aan te maken, dat nodig is om een gevoel van tevredenheid en geluk te ervaren. Sommige mensen hebben hogere doses dopamine nodig dan het brein kan aanmaken, veronderstellen de wetenschappers.De wetenschappers vermoeden dat dit voor een deel het uitermate obse ieve gedrag van sommige gamers kan verklaren. Dit komt vooral voor in Azië, waar enkele gamers zo bezeten waren van hun games dat ze zich letterlijk dood speelden. De onderzoekers vermelden echter dat deze verklaring zeker niet universeel is, en dat dit soort gedrag regelmatig ook verklaarbaar is door iemands sociale achtergrond.

Met dank aan TopTiger en BlueAce voor het melden van dit nieuws.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou