De tweede speler, naast hoofdpersoon Isaac Clarke, zou een litteken op zijn gezicht hebben, en gloeiende, rode ogen. In de singleplayer is hij een soort gids voor Isaac, wat maakt dat de coöp in principe verhalend niet veel anders is. Wel zouden er in de coöp bepaalde momenten zijn waarop spelers moeten samenwerken en kunnen ze elkaar genezen en munitie geven. Als een van de twee doodgaat, wordt het spel volgens de bron teruggezet naar het laatste checkpoint.

Wapens

De bron van IGN spreekt verder over een sneeuwplaneet als setting, iets wat al in eerdere geruchten naar voren kwam. Verder zouden er ook een aantal gameplayveranderingen doorgevoerd worden. Zo zouden de Plasma Cutter en Ripper op de schop zijn gegaan. De Plasma Cutter heeft volgens de bron als alternatieve schietoptie de mogelijkheid om vijanden weg te blazen, zoals de Force Gun uit deel 2 dat al kon. De Pulse Rifle zou als tweede schietmogelijkheid cirkelzagen af kunnen schieten, waarmee de Ripper als wapen waarschijnlijk komt te vervallen. 

Meer mobiliteit

Zowel Isaac als zijn partner zouden in dit deel mobieler zijn, zij kunnen volgens de bron kruipen en ook snel naar links of rechts rollen. Verder zouden de telekinetische krachten zijn uitgebreid, waardoor spelers objecten niet alleen kunnen optillen en verplaatsen, maar ook roteren. Dit zou gebruikt worden voor sommige puzzels in de game.

Vijanden

Isaac en de andere persoon bevechten in Dead Space 3 volgens de bron voor het eerst ook menselijke tegenstanders, verder keren de Necromorphs terug en zouden er ook enkele gigantische vijanden rondlopen, zoals een spin die meerdere malen terugkeert, en een wormachtig beest. Uitgever Electronic Arts heeft nog niet gereageerd op de geruchten, maar liet onlangs wel weten dat er voor 31 maart 2013 een nieuwe Dead Space-game verschijnt. Mogelijk vindt de onthulling hiervan plaats op de E3.