De patch komt in reactie op de klacht van gamer Gareth die alleen games kan spelen waarvan de knoppenconfiguraties volledig aanpasbaar zijn. Hij moet de games namelijk spelen met zijn kin. Gareth sprak op een forum zijn onvrede uit over het feit dat hij Dead Space 2 door het ontbreken van deze optie niet kan spelen. 

Vandaag heeft Dead Space 2's producent Steve Papoutsis verteld dat deze mogelijkheid toegevoegd wordt aan zijn game. "Een aantal leden van ons team is zo gepassioneerd geraakt dat ze nu erg hard werken aan de mogelijkheid om spelers de instellingen te laten veranderen, zodat ook gehandicapte spelers van het spel kunnen genieten."

Papoutsis zegt dankbaar te zijn dat mensen de tijd hebben genomen hen op de hoogte te stellen van de problemen die de gehandicapte spelers ondervinden tijdens het spelen. Wanneer de patch, die ook een aantal andere verbeteringen voor de PC-game zal bevatten, volledig is getest zal worden bekendgemaakt wanneer die zal verschijnen.

Petitie

De klacht van Gareth op het forum van Overclockers.co.uk heeft geleid tot veel reacties die oproepen tot het ondertekenen van een online petitie van Chuck Bittner. Bittner is ook een gehandicapte gamer en wil met zijn petitie, die vorig jaar werd opgezet, ontwikkelaars oproepen tot het volledig aanpasbaar maken van de besturingsopties in games. Leden van het forum hebben verschillende media aangeschreven om aandacht te vragen voor de petitie. De media-aandacht heeft er mede voor gezorgd dat de petitie inmiddels ruim 24.000 keer is ondertekend en dat Dead Space 2 nu volledig aanpasbare knoppenconfiguraties krijgt.