Sony wil de PS3 tien jaar blijven ondersteunen. Volgens velen is dit te lang en zullen zij voorbijgestreefd worden door de concurrenten, maar volgens gamesanalist Ed Barton van Screen Digest is het een verstandige beslissing.

Barton geeft aan dat de overgang naar een nieuwe generatie hardware een fabrikant tussen de drie en de vijf miljard dollar kost. Voor ontwikkelaars is het eveneens een groot financieel risico, omdat ze zich in een nieuwe markt begeven. Voor de consument is de overgang ook niet wenselijk, omdat er dan weer een nieuwe console aangeschaft moet worden, hij snapt dan ook niet dat er negatief op het tien jaren plan van Sony wordt gereageerd.

Een strategie voor langdurige ondersteuning van een console zou moeten worden toegejuicht aldus Barton. Er is niets mis met een platform met een lange levensduur, zolang het ondersteund wordt met onder andere first-party software en online service en content. Barton verwijst ook naar God of War, dat zeven jaar na het verschijnen van de PS2 op de markt kwam en goed kon concurreren met titels op de nieuwere generatie consoles.