Review
HyperX Cloud Alpha S

De HyperX Cloud-headsets: natuurlijke klank en synthetische bekleding

Unieke baspoorten en uitstekende draadloze verbindingen tegenover slechte surround sound

Geschreven door Sascha Meijer op

HyperX Cloud Alpha S Gaming Headset

De Cloud Alpha S beschikt, net als de Stinger S, zowel over een usb-adapter als de mogelijkheid tot het aansluiten via een (hele korte) minijackkabel. De usb-aansluiting van de Cloud Alpha S geeft je een stuk meer opties dan die van de Stinger S. De kleine afstandsbediening halverwege de kabel biedt controle over het volume van de headset en de balans tussen game- en chataudio. Ook kun je middels deze afstandsbediening de 7.1 surround sound inschakelen en de microfoon muten. In tegenstelling tot de Cloud Stinger S, betreft het volume hier wel een softwarematige correctie. Daarmee is de headset minder eenvoudig in gebruik voor consoleliefhebbers.

De oorschelp- en hoofdbandkussens van de Alpha S zijn eveneens bekleed met het synthetische leatherette. Het hogere prijspunt ten opzichte van de Stinger S resulteert gelukkig wel in een stuk meer metaalgebruik en dat komt het gevoel van de headset ten goede. Niet alleen voelt de Cloud Alpha S gewichtiger aan, ook klemt de headset wat steviger, waardoor het geheel een stuk degelijker overkomt. Wat het stevigere ontwerp en gewicht van deze headset wel naar voren doen komen, is dat het leatherette niet zo goed omgaat met warmte. Gelukkig worden er bij de Cloud Alpha S alternatieve oorkussens met stoffen bekleding geleverd.

HyperX Cloud Alpha S

Verstelbare baspoorten

Omdat alle knoppen verstopt zitten in de afstandsbediening aan de kabel, zijn er geen knoppen op de schelpen van deze headset te vinden. Wel zit er onderop beide schelpen een handmatig verstelbare baspoort: een techniek waar menig pro-audio ontwikkelaar nog wat van kan leren. Baspoorten dienen als fysiek kanaal - een daadwerkelijke tunnel - voor de luchtverplaatsing die bij laagfrequente informatie ontstaat. Hoe groter en efficiënter de baspoorten zijn, hoe meer luchtverplaatsing er plaats kan vinden. Meer luchtverplaatsing zorgt voor een woofer die efficiënter om kan gaan met laag en daarmee ook meer laag uitstuurt. Een van de grote, praktische voordelen van een fysieke (akoestische) laagcorrectie, is dat je geen softwarematige filtering hoeft te gebruiken. Zo kun je deze baspoort-truc dus ook toepassen in combinatie met de minijackverbinding.

De baspoorten hebben drie verschillende standen, waardoor er voor iedereen wel een geschikte balans te vinden is. Zet je ze helemaal open, dan zal het laag je flink om de oren vliegen. Dit werkt voornamelijk bij grote, spectaculaire contrasten in games uitstekend. De middelste setting is bij uitstek geschikt voor muziek: er is genoeg sub-informatie om een overtuigend beeld neer te zetten zonder dat - zoals bij veel gameheadsets - de volledige klank wordt overgenomen door dreunende bas. Zet je de baspoorten volledig dicht, dan krijg je een strakke, korte klank die een stuk minder vermoeidt en daarmee erg geschikt is voor langere gamesessies.

HyperX Cloud Alpha S

Klankbalans

Kortom, met de laagbalans is het bij deze headset uitzonderlijk goed gesteld. Sterker nog: de volledige weergave van deze headset is uitstekend. De definitie is erg aangenaam zonder overdreven nadruk te leggen op de hogere frequenties en er is voldoende aandacht voor ruimtelijke geluiden. Dat resulteert in een behoorlijk natuurlijke en neutrale weergave die je niet vaak hoort bij gameheadsets. Het enige kritiekpunt is dat het enigszins aan puntigheid in de hogere frequenties ontbreekt. Hierdoor klinkt snelle actie soms wat troebel.

Daar staat tegenover dat de lokalisatie, ook bij snelle actie, prima op orde is. Dit is een headset die je in-game intuïtief de juiste kant op laat draaien. De 7.1 surround sound is net als bij de Stinger S helaas geen toevoeging op de uitstekende lokalisatie. Het voegt een kleine hoeveelheid extra perspectief toe, maar dit moet je bekopen met een absurde hoeveelheid extra schelheid die de mooie balans teniet doet. Blijf je ver weg van de surround sound, dan is dit een headset waarvan de klank zich niet overdreven aan je opdringt: iets waar veel gameheadsets nog wat van kunnen leren.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. HyperX Cloud Stinger S 7.1
  3. HyperX Cloud Alpha S
  4. HyperX Cloud Flight S
  5. Samenvattend

Dit artikel delen:

Lees meer

Ontwikkeling Cyberpunk 2077 is afgerond Live om 14:30 uur: Veel Nintendo in de Monday Mash-up
0

Reacties op: De HyperX Cloud-headsets: natuurlijke klank en synthetische bekleding

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.