Review
HyperX Cloud Alpha S

De HyperX Cloud-headsets: natuurlijke klank en synthetische bekleding

Unieke baspoorten en uitstekende draadloze verbindingen tegenover slechte surround sound

Geschreven door Sascha Meijer op

HyperX Cloud Stinger S 7.1 Gaming Headset

Stinger betreft een heuse serie binnen de Cloud-noemer en dat is op z’n minst verwarrend te noemen. Er zijn namelijk twaalf - je leest het goed: twáálf - verschillende Stinger-varianten beschikbaar, waarvan het goedkoopste model om en nabij de 39 euro kost en je voor het duurste model 90 euro neer moet leggen. HyperX heeft er voor gekozen om te voorzien in zoveel mogelijk wensen middels aparte ontwerpen en lijkt hiermee zichzelf wat voorbij te lopen. Het ontbreekt in de serie aan overzicht en dat zorgt ervoor dat het lastig uit te vinden is wat de verschillen tussen de onderlinge Stinger-modellen nou precies zijn.

De Cloud Stinger S die wij tot onze beschikking hebben, is een kleine stap vooruit ten opzichte van het basismodel. Deze stap is er middels de 7.1 surround sound in de vorm van een geluidskaart verpakt als usb-adapter. Los van de surround sound, is deze headset vrij rechttoe rechtaan: 50mm drivers, een flip-to-mute microfoon en een minijack-verbinding die ervoor zorgt dat de headset compatible is met zo’n beetje alle platformen. Er is geen overdaad aan knoppen op de oorschelpen, maar wel een ietwat gammel aanvoelend volumeschuifje onderop de rechterschelp. Deze volumeschuif communiceert niet met software, maar bestuurt een versterkertje in de headset zelf. Dit maakt het, zelfs zonder speciale integratie, bij consolegebruik eenvoudig om het volume aan te passen.

HyperX Stinger S

Comfort en software

De kussens van de hoofdband en oorschelpen zijn bekleed met zogenaamd leatherette: een synthetische, leerachtige bekleding gemaakt van vinyl. De headset is daarnaast redelijk licht, de schelpen zijn ruim opgezet en de hoofdband is verstevigd met metaal. Die versteviging kan echter de overdaad aan plastic en materiaallichtheid niet compenseren. Dat maakt de Stinger S zeker niet oncomfortabel, maar het blijft - door de combinatie van het plastic gevoel en de leatherette - wel comfort dat overeenkomt met de prijs.

De bijbehorende software - HyperX Ngenuity - is ten tijde van deze hands-on nog in bèta, maar desalniettemin vrij beschikbaar. Ngenuity is een hub dat niet alleen instellingen biedt voor aangesloten headsets, maar je controle geeft over al je HyperX-producten. Voor de Cloud Stinger S 7.1 blijven de instellingen beperkt tot het afluistervolume, microfoonvolume en het in- of uitschakelen van de surround sound. Deze surround sound valt behoorlijk tegen. Softwarematige surround sound wordt gecreëerd middels het nabootsen van de natuurlijke filteringen van je oor en zodra je de surround sound op deze Stinger S inschakelt, hóór je de filtering. Geen perspectiefverandering, extra diepte in de klank of indrukwekkende lokalisatie, maar juist een onnatuurlijk, metalig klinkende schelheid dat het stereobeeld volledig overhoop gooit.

HyperX Stinger S

Laat je de surround sound uit, dan laat de klank van de Stinger S zich kenmerken door een stevige hoeveelheid laagfrequente informatie. Dit is te gek bij over-the-top actie, maar het ontbreekt de headset aan subtiliteit waar nodig. Mocht het laag je iets teveel worden, kun je altijd de usb-adapter nog van de kabel halen en de headset middels de minijackplug aansluiten. Dan blijkt het laag een stuk minder stevig. Actiegeluiden klinken op de Stinger S kort en puntig en vullen de het stevige laag goed aan. Er is voldoende definitie en richtingsgevoeligheid om intuïtief in-game beslissingen te maken. Wat daarnaast positief opvalt, is de ruimtelijkheid in de klank. Dit resulteert in een aangenaam gevoel van immersie en wellicht meer perspectief dan je van een headset met dit prijspunt verwacht.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. HyperX Cloud Stinger S 7.1
  3. HyperX Cloud Alpha S
  4. HyperX Cloud Flight S
  5. Samenvattend

Dit artikel delen:

Lees meer

Ontwikkeling Cyberpunk 2077 is afgerond Live om 14:30 uur: Veel Nintendo in de Monday Mash-up
0

Reacties op: De HyperX Cloud-headsets: natuurlijke klank en synthetische bekleding

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.