Washington, beter bekend onder zijn artiestennaam Shagg, zegt pas sinds kort via zijn neef bekend te zijn met de game. Hij baseert zijn zaak op het gegeven dat Rockstar hem in 2003 benaderd zou hebben om met hem te praten over zijn leven en over het opgroeien in Amerikaanse bendes. Toentertijd vertelde hij onder andere hoe de tieners in zijn bende rondreden op fietsen.

“De aanklager had de game nog nooit gezien. Hij bezat of speelde geen games, maar het lijkt mogelijk dat hij in de game opgenomen is”, luidt de officiële aanklacht. “Toen hij van de game te horen kreeg, herinnerde hij zich de ontmoeting met Rockstar in 2003, en toen begon het te dagen dat zijn persoon voor het spel is gebruikt.” 

190 miljoen

“Na onderzoek van afbeeldingen van CJ en de vergelijking van Washington’s foto’s in 2003 en meerdere bewijsmaterialen, is het duidelijk geworden dat Rockstar zijn persoonlijkheid heeft gestolen en hem nooit heeft betaald”, luidt het statement. Shagg klaagt naast ontwikkelaar Rockstar ook uitgever Take-Two aan. Hij eist een bedrag van 25 procent van alle verkochte San Andreas-games. Een bedrag dat neerkomt op bijna 190 miljoen euro.

Take-Two heeft via een verklaring gereageerd op de aantijgingen en zal de aanklacht bestrijden. “Het bedrijf gelooft dat de aanklacht volledig ongegrond is en zal zich krachtig verdedigen in deze zaak.”

Hot Coffee

Dit is niet de eerste keer dat Rockstar is aangeklaagd om het in 2004 uitgebrachte Grand Theft Auto: San Andreas. In 2005 ontdekte spelers een minigame waarbij CJ expliciet de liefde bedrijft met zijn vriendin. De game werd uit de schappen gehaald en opnieuw uitgegegeven als 'volwassen game'. In 2006 spande de stad Los Angeles Take-Two Interactive aan. Het bedrijf werd beschuldigd seksueel materiaal in zijn game te stoppen zonder daar duidelijk over te zijn.