Nieuws
cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 biedt geen gendertypes voor eigen personage

Kies wel een eigen lichaamstype

Geschreven door Dagmar De Groot op
CD Projekt Red laat spelers geen gender kiezen bij het maken van een eigen personage in Cyberpunk 2077. In plaats hiervan zijn er veel andere mogelijkheden beschikbaar waarmee spelers een protagonist kunnen creëren.

In een interview met Metro heeft Marthe Jonkers, hoofd concept artist bij CD Projekt Red, informatie verkregen over wat Cyberpunk 2077 gaat doet omtrent gender-identificatie. CD Projekt Red heeft al een aantal keren problemen ervaren wanneer het gaat om de weergave van gender- en trans-onderwerpen.

Wanneer er aan Jonkers gevraagd wordt hoe zij nu omgaan met de weergave van gender- en transonderwerpen in het licht van eerder genoemde problemen, krijgt Metro het volgende antwoord: “We willen een game maken die erg inclusief is. Het menu waar je het personage kan aanpassen biedt veel meer opties dan het geval was bij de laatste demo. Je kiest bijvoorbeeld niet meer je geslacht. Je kiest niet, ‘Ik wil een vrouwelijk of mannelijk personage zijn’, je kiest nu een lichaamstype. Omdat we willen dat je je vrij voelt om elk gewenst personage te maken.”

“Dus je kiest je lichaamstype en we hebben twee stemmen, één die mannelijk klinkt, en de ander klinkt vrouwelijk. Je kunt mixen en matchen. Daarnaast hebben we veel huidtinten, tatoeages en kapsels. Dus we willen mensen echt de vrijheid geven om hun eigen personage te maken en te spelen zoals zij willen spelen.”

Terugkijkend op de eerdere problemen die zijn ontstaan, heeft Cyberpunk 2077 ditmaal feedback gevraagd van veel verschillende mensen met verschillende achtergronden om nieuwe problemen te vermijden en niemand te beledigen meldt Jonkers. Ze willen graag weten wat beter kan maar zullen moeilijke onderwerpen blijven aansnijden, het blijft immers een Cyberpunk-wereld, zo zegt Jonkers.

“We behandelen veel ingewikkelde onderwerpen, wil ik zeggen. Omdat we een zeer geloofwaardige cyberpunk-wereld willen creëren. Cyberpunk 2020 was ook een wereld die een zeer donkere kant heeft en we laten dit ook zien in Cyberpunk 2077. We schetsen een beeld en laten de speler dit op hun eigen manier interpreteren. Het is aan de spelers om te zien wat zij van de situatie vinden en hoe zij hiermee omgaan. Dus we proberen een soort realistische wereld te creëren, zonder cyberpunk-thema's uit de weg te gaan. Maar tegelijkertijd geven we de speler de vrijheid om de situaties te benaderen zoals ze zelf willen,” aldus Jonkers.

Cyberpunk 2077

Eerder dit jaar kwam er een screenshot naar boven die commentaar opleverde bij fans. Twitter-gebruiker Avery deelde een screenshot die zij op de website van Nvidia had gevonden. Wanneer er ingezoomd wordt op de afbeelding is er duidelijk een advertentie te zien waarin een vrouw poseert voor de promotie van een in-game-drankje. Wat wellicht nog meer opvalt, is dat er overduidelijk mannelijke geslachtsdelen zichtbaar zijn.

In 2018 was ook ophef ontstaan door een tweet van de Poolse ontwikkelaar. Een fan zei dat hij graag meer mannen wilde zien in de game. Het Twitter-account van Cyberpunk plaatste vervolgens een tweet met, “Did you just assume their gender.”. Deze opmerking viel verkeerd bij velen en is later verwijderd. Het officiële Twitter-account van Cyberpunk 2077 bood later excuses aan. “Onze excuses aan iedereen die wij beledigd hebben met de tweet die vanuit ons account is verstuurd. Het is nooit onze intentie geweest om iemand pijn te doen.”, schreef het Twitter-account van Cyberpunk 2077.

In een interview van Eurogamer met Phillipp Weber, Cyberpunk 2077’s hoofd quest designer, vertelde Weber al wat meer over de rol van gender in de game. Zo was één van de onderwerpen de naam van de protagonist, V, wat gezien kan worden als een gender-neutrale naam, wat volgens Weber ook de intentie was bij het kiezen van deze naam.

Ook hebben ze het gehad over lichaamstypen, toen zij spraken over hoe iemand een gender fluid personage zou uitbeelden. Weber gaf het volgende als antwoord toen hem werd gevraagd of Cyberpunk gebruik gaat maken van vrouwelijke en mannelijke labels: “Ik denk, dat zoals het er nu voor staat wij geen van beide zeggen. Wij laten het je zien en jij kiest wat voor lichaamstype je wil hebben waarna je het personage gaat maken.”

Cyberpunk 2077

CD Projekt Red heeft ook met Eurogamer gesproken over het concept ‘transhumanism’. Dit concept gaat er vanuit dat de volgende stap in de evolutie van de mensheid rust in technologie en wetenschap, waar het cyberpunk-genre zich voornamelijk mee bezighoudt. De theorie wordt voornamelijk toegepast op grote schaal, zoals stedelijke en technologische ontwikkelingen. Cyberpunk 2077 wil dit ook gaan doen met betrekking tot individualiteit.

Het cyberpunk-genre draait ook om het concept dat er een aantal corporaties aan de top staan en heel veel mensen onderaan. CD Projekt Red zegt hier het volgende over: “Cyberpunk als genre is altijd politiek geweest, wat betekent dat er een paar mensen aan de top staan en heel veel mensen aan de onderkant. En jij bent één van die mensen in de onderlaag. Voor ons is het dus belangrijk om de bedrijven in het spel te hebben, om te praten over hoe ze de samenleving en de toekomst vormen.”

Verder melden ze dat het individuele onderdeel voor hun ook van groot belang is, “Hoe menselijk ben je nog wanneer je van lichaam verandert. Kijk naar de bende in de demo - wiens doel het is om hun menselijkheid te verliezen en machines te worden. We proberen in elke quest deze thema's te hebben en omdat je in de game altijd kan kiezen hoe je ermee wil omgaan, kun je kiezen of je met de mensen aan de top wil vechten of meer op hen wil lijken.”.

Hier lees je alvast alles wat we tot nu toe weten over de nieuwe game van CD Projekt Red. Ook lees je hier een column over het belang van de spelwereld in Cyberpunk 2077.

Cyberpunk 2077 lanceert op 16 april 2020 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Acht nieuwe Epic Games Store-exclusives onthuld Update: Pokémon Masters komt niet naar Nederland
12

Reacties op: Cyberpunk 2077 biedt geen gendertypes voor eigen personage

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Robert-Frans

  • 29 augustus 2019 18:33
  'Hoe menselijk ben je nog wanneer je van lichaam veranderd.'

  Interessante vraag. Ik geloof zelf namelijk dat we een ziel en een lichaam zíjn, dus niet enkel een lichaam hébben. En dat je geslacht daarom onlosmakelijk een fundamenteel deel van je menszijn uitmaakt, ook als je je niet expliciet man of vrouw zou voelen en ook als je lichaam zelf in de war is daarover.
  Het moedwillig verzwijgen van de geslachten, alsof ze er niet toe doen, lijkt mij daarom nu juist ook het ontkennen van een groot deel van onze menselijkheid.

  Ik bedoel, spelers keuzes geven is natuurlijk prima, maar waarom mag ik in dat spel dan niet kiezen om mij expliciet als mán voor te stellen?
  Kortom: waarom mag ik daar geen man zijn?
  Waarom dat niet gewoon optioneel maken, in plaats van iedereen verplicht mee laten doen in het spel der ontkenning onder het mom van 'genderneutraliteit'?
  Dat je dus gewoon kunt kiezen tussen man/vrouw/neutraal/geen keuze, met vervolgens dezelfde vrije keuze tussen de verschillende lichamen?
  En hoe gaan ze dat dan doen met dialogen? Alle 'he's' en 'she's' vermijden en zo onvermijdelijk zeer geforceerde volzinnen produceren? Of gewoon helemaal geen enkele dialoog laten gebeuren (tegen jou)?

  De discussie over transhumanisme en genderneutraliteit hebben misschien juist wel meer raakvlakken met elkaar dan menigeen denkt. Ik weet het eigenlijk wel zeker.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 29 augustus 2019 18:59
  @Robert-Frans Je gooit hier gender en geslacht door elkaar heen. Geslacht is biologisch. Gender is een sociaal ding. Wat CDPR hier doet is het gender-deel, dus het sociale, wegnemen zodat mannen en vrouwen een personage kunnen maken zonder dat zij te hoeven voldoen aan de karakteristieken die wij normaal gezien aan beide genders toeschrijven. Lang haar en make-up voor vrouwen, bijvoorbeeld.

  "Ik bedoel, spelers keuzes geven is natuurlijk prima, maar waarom mag ik in dat spel dan niet kiezen om mij expliciet als mán voor te stellen?
  Kortom: waarom mag ik daar geen man zijn?
  Waarom dat niet gewoon optioneel maken, in plaats van iedereen verplicht mee laten doen in het spel der ontkenning onder het mom van 'genderneutraliteit'?"

  Dat is het hele punt van CDPR. Als jij je als traditionele man wil uitdossen kan jij gerust je gang gaan. Daarentegen, als er mannen/vrouwen zijn die dat niet willen, hebben zij in deze game nu ook de keuze dat niet te doen. Dat is alles.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghost

  • 29 augustus 2019 19:46
  @DevTrunks

  geslacht is de letterlijke vertaling van (het Engelse) gender, niet meer en niet minder

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 29 augustus 2019 20:50
  @DevTrunks Ik begrijp je punt, maar in het dagelijks taalgebruik wordt met gender vaak ook wel degelijk geslacht bedoeld, ook omdat gender inderdaad Engels is voor geslacht, zoals Ghost al aangeeft.
  Als men bijvoorbeeld spreekt over genderneutrale toiletten, dan bedoelt men daadwerkelijk dat er geen heren- en vrouwentoiletten meer zijn.
  De genderneutraliteitsbeweging heeft dus wel degelijk een eigen, specifieke visie op de menselijke, biologische natuur, waar mensen zich naar zouden moeten schikken om echt vrij en inclusief te zijn.

  Ik denk dat je het woord gender dus niet zonder meer uitsluitend sociaal kunt interpreteren, ook al omdat het sociale aspect natuurlijk net zo goed door onze menselijke, biologische natuur wordt ontwikkeld.
  Je ziet dan ook dat zelfs in vrije, progressieve samenlevingen als de onze, mannen en vrouwen vaak geslachtsunieke keuzes maken, bijvoorbeeld dat mannen meer in de techniek te vinden zijn en vrouwen meer in de zorg.
  Iets wat natuurlijk helemaal geen probleem is, maar volgens niet weinig 'genderneutralisten' weer wel, omdat dat niet strookt met hun ideologie en kijk op de menselijke natuur.

  De ideologie achter het begrip genderneutraliteit is dan ook daadwerkelijk gericht op het zoveel mogelijk verzwijgen en bagatelliseren van de geslachten en de natuurlijke verschillen daartussen.
  Waardoor je in een spel als deze dus blijkbaar ineens geen man kan zijn, maar enkel kan lijken op een man.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 30 augustus 2019 09:48
  @Robert-Frans Laat ik beginnen met even duidelijk maken dat jouw geloof over de mens en de ziel niet anders is dan dat: het is jouw geloof. Dat is helemaal prima, maar dat betekent niet dat je daaruit kunt bepalen hoe anderen er over horen te denken.

  Nu dit:
  "De ideologie achter het begrip genderneutraliteit is dan ook daadwerkelijk gericht op het zoveel mogelijk verzwijgen en bagatelliseren van de geslachten en de natuurlijke verschillen daartussen.
  Waardoor je in een spel als deze dus blijkbaar ineens geen man kan zijn, maar enkel kan lijken op een man."

  Dit is niet eens een beetje wat er aan de hand is. Als jij als speler je een man voelt, maak je een lichaam dat er uitziet zoals jij je zelf wilt weergeven. Ben je dan opeens geen man omdat je bij het maken van het personage nergens het woord 'man' kon aanklikken?

  Het idee dat genderneutraliteit een ideologie is, is ook onjuist.

  Alleen extremisten claimen dat er een soort samenzwering is die mannelijkheid (en vrouwelijkheid) wil wegpoetsen. Dat is pertinente onzin.

  Het enige wat inmiddels langzaam maar zeker in onze maatschappij doordruppelt, is dat genderidentiteit gewoon niet zo zwart-wit is als onze cultuur lange tijd aannam.

  Nog afgezien van het feit dat wetenschappelijk is aangetoond dat identificatie met een gender voor een groot deel biologisch is bepaald (en daarmee bedoel ik dat als iemand zich vrouw voelt maar in een mannenlichaam zit, dit geen keuze is maar een hardwired onderdeel van de biologie van die persoon) is hoe we met genderrollen omgaan cultureel bepaald.

  Het feit dat mannen een broek dragen en vrouwen een rok is een cultureel ding, dat heeft niets met de aanwezige chromosomen te maken. Zelfde met make-up en haarstijl.

  Schotse mannen dragen een kilt, mannen in allerlei culturen dragen make-up.

  Hoe dan ook blijkt uit je redenatie dat je erg in de war lijkt te raken als er niet van buitenaf (door de game in dit geval) een label op je wordt geplakt. Je voelt je ongemakkelijk als het spel niet met een expliciete keuze bevestigt dat je een man bent.

  Je bent in de game wat jij wil dat je bent. Een luxe die eigenlijk ook voor iedereen in de echte wereld zou moeten gelden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Phobia

  • 30 augustus 2019 10:17
  @HarryHol ''Nog afgezien van het feit dat wetenschappelijk is aangetoond dat identificatie met een gender voor een groot deel biologisch is bepaald (en daarmee bedoel ik dat als iemand zich vrouw voelt maar in een mannenlichaam zit, dit geen keuze is maar een hardwired onderdeel van de biologie van die persoon) is hoe we met genderrollen omgaan cultureel bepaald.''

  Heb je hier een link van met een onafhankelijke studie? Ben wel benieuwd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 30 augustus 2019 13:44
  @Phobia https://www.nytimes.com/2018/10/22/health/transgender-trump-biology.html

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xXDannyNLXx

  • 30 augustus 2019 09:57
  @Robert-Frans verdiep je in het spel en hou in gedachten dat we in 2077 zijn niet in 2019. In deze wereld kan het niemand wat schelen wat voor geslacht je bent. Bodyplating is the big deal in 2077.

  Heb je zin in 1 tiet neem je 1 tiet, wil je een lul. hoppa lul erbij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 30 augustus 2019 13:09
  @xXDannyNLXx Dat verklaart dan natuurlijk ook dat het een cyberpunk-dystopie is, waar men blijkbaar helemaal losgekoppeld is van de eigen natuur… ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Moderator_GNL

  • 31 augustus 2019 02:58
  @Robert-Frans

  Dat je niet begrijpt dat de afwezigheid van het woordje 'man' bij character creation jou niet hoeft te hinderen bij het spelen als hetero cis-man is jammer, maar daar kom je vanzelf wel achter zodra de game uit is.

  Dat je het verschil niet begrijpt tussen sekse en gender is jammer, maar overkomelijk: https://en.wikipedia.org/wiki/Sex_and_gender_distinction.

  Dat je een grotere acceptatie van transgender mensen bewust framet als de oorzaak voor een dystopie is jammer, transfobisch en een laatste waarschuwing waard.

  Ik waardeer filosofische discussies naar aanleiding van games, maar doe dat niet ten koste van mensen die het al moeilijk genoeg hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xXDannyNLXx

  • 30 augustus 2019 09:55
  Om het verhaal lekker kort te maken, in het spel draait het ook om lichaamsdelen (bodyplating) die zomaar veranderd kunnen worden. We zijn in de toekomst in dit spel.
  Daar maken ze zich vast niet druk om het geslacht, eerder om het uiterlijk.\

  vergeet niet we zijn in 2077 en niet in 2019.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 31 augustus 2019 15:37
  Lijkt wel een Netflix productie :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.