Crytek-CEO "verbaasd" over reacties op uitstel betalingen | Gamer.nl

Crytek-CEO "verbaasd" over reacties op uitstel betalingen | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

Crytek verkeert in financieel zwaar weer en kondigde onder meer aan dat het zijn Amerikaanse ontwikkelstudio sluit (het voormalige Vigil Games). Daarnaast werden betalingen aan werknemers uitgesteld. Yerli geeft aan dat hij voor twee keuzes stond: "Of je stelt betalingen uit - let wel; uitstellen, het is niet dat ze niet betaald kregen, het werd vertraagd - en redt het bedrijf. Of je duwt je cash flow direct door naar de studio's en vraagt faillie ement aan. Beide opties zijn heel slecht. Dus je moet de betere van de twee slechte keuzes maken." 

Yerli geeft aan dat hij iedereen wilde redden en daarom voor de laatste besli ing ging. Reacties op het uitstel van betalingen verbaasde hem daarom. "Ik was verrast en een beetje teleurgsteld dat de intentie om samen verder te gaan, sommigen ontevreden maakten. Maar ik begrijp de situatie. Sommige mensen leven met een zeer nauwe financiële planning. Dat zijn hun privezaken. Ze kunnen doen wat ze willen. Die mensen, wanneer ze onder druk koemn te staan, kunnen zeer emotioneel worden." Yerli vervolgt door aan te geven dat iedereen individueel is benaderd om ze te helpen, maar geeft aan dat de besli ingen niet voor iedereen goed kunnen vallen.

Over de communicatie geeft Yerli aan dat sommige medewerkers hieromtrent onrealistische verwachtingen hadden, maar dat er geprobeerd is zo open mogelijk te zijn. De verhalen over slechte communicatie die rondgaan, zijn volgens Yerli niet representatief voor de communicatie met onder meer Crytek UK. Volgens hem staat het grootste deel van deze studio achter het moederbedrijf. 


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou