Gebruikers kunnen het apparaat koppelen aan één of twee van hun spelcomputers: Xbox, Xbox 360, PS2, PS3 of GameCube. Over een breedbandverbinding kunnen de games dan worden gestreamd naar een PC of laptop waarop de Spawn Player-applicatie is geïnstalleerd. Om de games te spelen kan gebruikt gemaakt worden van een willekeurige PC-controller of toetsenbord.

Ook kunnen gebruikers andere spelers uitnodigen om op hun apparaat te spelen. Eén speler kan dan zelf thuis spelen op de televisie samen met een vriend die op een andere locatie op een laptop speelt.

Eén spel

Er kan één spel per keer gespeeld worden vanaf de spelcomputer, omdat de disc van het spel in de lade van de spelcomputer moet zitten. Totdat de speldisc is omgewisseld voor een andere is het zodoende niet mogelijk een ander spel te spelen met de Spawn HD.

Vertraging

Uit een gesprek met David Wilson, directeur van Spawn Labs, blijkt dat er door critici nog vraagtekens gezet worden bij het zonder vertraging kunnen spelen van de games. Volgens Wilson worden de vertragingen beperkt tot een minimum. Bovendien zal de Spawn HD automatisch de beeldresolutie omlaagschroeven van hoge definitie naar standaard definitie wanneer de verbinding niet snel genoeg is.

Dezelfde vragen spelen een hoofdrol bij de introductie van OnLive en GaiKai. Twee vergelijkbare streaming-diensten waarmee nieuwe games op oudere PC's en laptops gespeeld kunnen worden. Bij OnLive en GaiKai worden de games echter van centrale servers gespeeld en niet vanaf de spelcomputers van de gebruikers zelf.