Alle bekende First Person shooters van weleer hadden zo'n optie, de cooperatieve modus oftewel co-op, een zeer geslaagde optie. Want zeg nou zelf, er is niks beters dan samen met een vriend of vriendin de vijandelijke AI te lijf te gaan. Tegenwoordig hechten de meeste ontwikkelaars daar niet zoveel waarde meer aan, het is DM, Team DM, CTF, en wat al niet meer wat ze erbij voegen als multiplayer opties, behalve co-op. Ook id heeft de co-op modus er niet ingevoegd, helaas. Samen met een kameraad Doom uit spelen is er dan ook niet meer bij. Of toch wel?

De Duitse fansite Doom3maps.de meldt dat er een nieuw modteam bijeengekomen is, onder de naam Co-op³. Hun doel is om zo spoedig mogelijk de co-op modus toe te voegen aan de game. Verwacht alle maps aangepast zodat er een speler bij kan, nieuwe custom co-op maps, nieuwe wapens en nieuwe vijanden in toekomstige versies.

Helaas kun je alleen als duo de demonen uit Doom 3 te lijf, volgens Co-op³ zal het niet mogelijk zijn om met meer dan 2 mensen de standard game te spelen, aangezien het zeer zwaar zal worden voor de CPU. Daarom zullen er zelfgemaakte custom maps komen, waar je met maximaal 4 man tegelijkertijd kunt knallen tegen het helse gespuis.

Op het moment staat er nog niet veel op de site maar zeer binnenkort zal het team van start gaan. We kunnen alleen maar hopen dat het ze zal lukken, want een id game zonder co-op modus, wat voor een duivelse grap is dat?We will start development on our co-op modification shortly, so here is a quick snip from what we're planning to add to the game:

- All Singleplayer maps edited for co-op support

- Co-op custom maps

- New weapons

- New enemies in future versions

Unfortunately, co-op in standard game levels will be limited to two players, in order to save CPU processing power. However, some of our optimized custom maps will allow for up to four players to "co-operate" simultaneously. Keep checking back for updates.Verder goed nieuws voor de Quake2-fanatics onder ons, een van de multi-player levels uit Doom 3 bevat een remake van Q2DM1, beter bekend als The Edge, een van de beste levels uit de Quake 2 geschiedenis. Hieronder zie je een paar screenshots waaronder eentje van toen en nu. Zo te zien zal het weer een klassiek potje Deathmatchen worden.

Tot slot nog een opmerkelijk feitje, de eerste custom-made maps zijn al gebouwd. Mean Arena heeft momenteel al 3 singleplayer maps ontwikkeld, waaronder de eerste episode van, jawel, Quake 2! En dat binnen een paar dagen tijd.

Doom 3 is ondanks de geplande release van 3 augustus al her en der in Amerika te koop, nu maar hopen dat de game zo spoedig mogelijk in Europa en de rest van de wereld gereleased wordt zodat iedereen iedereen kan genieten van deze game. Of hype, als je wil. Want dat is het toch wel. Een goede troost, gezien de vele positieve reacties en reviews lijkt het allemaal goed te komen.

Update: Zo te zien zijn de makers van de co-op mod al verder dan ik dacht. Een filmpje waarin je de co-op mod in actie kunt zien, vind je hier. Gelijk valt op dat het behoorlijk zwaar is voor de CPU en dat het tijdens cut-scenes niet altijd even goed verloopt. Pas wel op, er zitten huge spoilers in!