Nieuws
activision blizzard xbox

CMA publiceert positieve reacties van studio's over Activision-overname

'Overname kan gelijk speelveld tussen Xbox en PlayStation creëren'

Geschreven door Michel Musters op
Het Britse Competition and Markets Authority (CMA) heeft zes positieve meningen van ontwikkelstudio's gedeeld omtrent de mogelijke Activision Blizzard-overname door Microsoft.

De website VGC publiceerde de reacties. Van de zes studio's die zich positief hebben uitgesproken, werd maar één studio bij naam genoemd - de Schotse ontwikkelaar 4J Studios, bekend van de consoleversies van Minecraft. Medeoprichter Chris van der Kuyl geeft daarbij uniek inzicht over wat er met Minecraft-bedenker Mojang is gebeurd sinds ze door Microsoft zijn overgenomen.

"Microsoft heeft alle overeenkomsten die voor de overname al waren gemaakt in ere gehouden, en onze relaties significant uitgebreid door nieuwe platforms zoals de Nintendo Switch te ondersteunen." Van der Kuyl vervolgt: "De game-industrie is inmiddels de grootste entertainmentindustrie ter wereld. Het is dan ook onvermijdelijk dat bedrijven als Microsoft toegang willen krijgen tot meer content en talent om hun continue investeringen in hardware zoals de Xbox te verantwoorden. We zien de mogelijke overname van Activision Blizzard als een natuurlijke evolutie van de industrie en hebben geen reden om ons druk te maken over onze eigen toekomstige mogelijkheden."

Een anonieme ontwikkelaar en uitgever van AAA-games voor alle beschikbare consoles meldt min of meer hetzelfde. "We verwachten niet dat de fusie significante gevolgen voor ons eigen bedrijf of de distributie van onze eigen producten heeft." Een ander bedrijf dat games op verschillende platforms uitbrengt claimt zelfs dat het gezond kan zijn voor de industrie: "De aankoop maakt Xbox niet opeens het dominante platform. Het is veel aannemelijker dat het een gelijker speelveld creëert tussen Xbox en PlayStation - iets dat op dit moment broodnodig is."

Een anonieme CEO van een onafhankelijke ontwikkelaar die met bedrijven als Sony, Microsoft en Activision heeft gewerkt, meldt ook dat Microsoft zich altijd aan contracten heeft gehouden, en merkt ook op dat Tencent al een investeerder in Activision is. "Als Microsoft Activision niet mag overnemen, zouden Britse consumenten het dan beter hebben wanneer het bedrijf door Tencent wordt gekocht?"

Een andere studio die anoniem wil blijven meldt het volgende: "We denken niet dat er een game is die als 'must have' gezien kan worden in de gamemarkt. Binnen deze context, en Microsofts statement om bepaalde games op alle platforms beschikbaar te stellen, denken we niet dat de overname negatieve impact kan hebben op consumenten."

Microsoft kondigde begin vorig jaar jaar aan dat het Activision Blizzard wil kopen voor 68,7 miljard dollar. Sindsdien wordt de deal door verschillende regeringsinstanties onderzocht. Een van die waakhonden is het Britse Competition and Markets Authority.

Dit artikel delen:

Lees meer

IO Interactive en Creative Assembly richten nieuwe studio's op Fifa benadrukt dat het aan eigen voetbalgames werkt
7

Reacties op: CMA publiceert positieve reacties van studio's over Activision-overname

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • MooiMan

  • 16 maart 2023 15:25
  Microsoft lijkt de lachers op de hand te krijgen. Dat dit hele gebeuren maar snel voorbij is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 16 maart 2023 15:37
  Dit vind ik dan niet zo geloofwaardig, 3 anonieme ontwikkelaars en bronen en eentje die in feite in dienst is van Microsoft.
  Komt dan weer niet helemaal geloofdwaardig over.

  Het valt dan nog mee dat het de CMA is die ermee naar buiten komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 16 maart 2023 16:06
  @fonsrutte zullen wel ontwikkelaars in vk zijn, maar bij documenten van Brazilie waren ook vele voor waaronder Google die later weer tegen is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mhnl1979

  • 16 maart 2023 16:23
  @fonsrutte Het zegt wel dat de CMA dit publiceert. Dit kan toch dan niet anders dan voorsorteren zijn op een positieve beslissing

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Improv

  • 16 maart 2023 20:29
  @mhnl1979 idd

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 17 maart 2023 07:23
  @mhnl1979 ik dacht dat ze dat al gingen doen, nadat ze een onderzoek deden bij het volk en zo 70% voor was voor de overname. Maar toen uitte ze opeens ook bezwaren. We zullen het zien in eu en us kan xbox naar rechter volgens mij uk niet daar ligt het echt bij cma.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr.Happy

  • 17 maart 2023 14:19
  De 6e en leuktste reactie van een indie-dev plaatsen jullie niet eens.

  Market Participant E says that its game sales on PlayStation platforms are stagnating due to the latter’s prioritization of larger titles and financially-powerful market players.
  In contrast, the studio has garnered greater sales and more revenue on Xbox, where its titles have been able to reach larger audiences through dedicated sections on the Xbox store as well as through Xbox Game Pass.
  As such, the studio has argued that the acquisition is beneficial for smaller game developers, claiming that the deal will help create a more level playing field between Xbox and PlayStation.

  Ik meen me reacties van bepaalde mensen te herinneren dat Playstation veel meer creativiteit in de hand werkt.
  Blijkbaar zijn de indies het daar niet allemaal mee eens want dit is niet de eerste keer dat dit soort reactie naar buiten komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.