In gesprek met The Guardian vertelt een voormalige gevangenisbewaker die in 2004 veroordeeld werd voor het illegaal protesteren tegen de overheid, dat hij door bewakers werd verplicht om 's avonds online games te spelen, nadat hij overdag in de strafkampen had gewerkt. Volgens Liu Dali (naam gefingeerd) was deze virtuele arbeid lucratiever dan het fysieke wat hij in de strafkampen verrichte.

"Er waren driehonderd gevangenen die verplicht werden om games te spelen. De diensten duurden 12 uur. Ik heb ze horen zeggen dat ze tussen de 5000 en 6000 Chinese Yuan Renminbi [540 - 650 euro] konden verdienen. Ik heb niets van dat geld gezien. De computers gingen nooit uit."

Mishandeld

Hoewel deze arbeid virtueel was, waren de straffen dat niet. "Als ik mijn quotum niet haalde, dan werd ik lichamelijk mishandeld. Ze lieten me met mijn handen in de lucht staan en als ik terugkeerde naar mijn slaapplek, sloegen ze me met plastic pijpen. We bleven spelen totdat we bijna niets meer zagen." Liu vermoedt dat deze praktijken nog steeds aan de gang zijn: "Veel gevangenissen in Noord-Oost China verplichten gevangenen om games te spelen. Het moet vandaag de dag nog steeds gebeuren."