We zijn sinds Grand Theft Auto wel 'gewend' geraakt aan personen die het geweld in games veroordelen. Ook is in Duitsland al enige tijd sprake van een wet die bloed in games verbiedt. In dit rijtje van kritieken op de game-industrie, althans in ver gaande vorm, past ook het beleid dat de Chinese overheid ten opzichte van games wil gaan voeren. Men wil games die "gevaar zouden vormen voor de staatsveiligheid" gaan censureren.

Een voorbeeld van een overheidsingreep is bijvoorbeeld het verbod van de verkoop van Hearts of Iron, waarin Tibet, Mantsjoerije en Xinjiang als onafhankelijke staten worden gezien. China erkent deze landen echter deze niet en wil de jeugd geen kennis laten maken met dit verkeerde beeld.

De bedenker van dit anti-games plan, minister Tuo Zuhai van Cultuur, heeft direct een commissie het leven in geroepen die alle buitenlandse games aan een onderzoek gaat onderwerpen. Op 1 september doet deze commissie uitspraak over de games die wel en niet geaccepteerd zullen worden binnen de Chinese grens.

De overgang van communistisch- naar democratisch denken bij de overheid in China blijkt dus ook invloed te hebben op een relatief jonge industrie, die pas opgebloeid is na het communisme..

Met dank aan MelvinB en Kin voor het melden van dit nieuws.