Champions Online is de nieuwe MMORPG van ontwikkelaar Cryptic Studios, dat doorbrak met de superhelden-MMO's City of Heroes en City of Villains. Het zal niemand verbazen dat ook de nieuwste game van Cryptic weer een superhelden-MMO is. Toch heeft men besloten geen vervolg op City of Heroes te maken, maar een geheel nieuwe game uit de grond te stampen gebaseerd op de pen-en-papier-RPG Champions.

Opvallend is dat Cryptic niet simpelweg een licentie heeft genomen op Champions, maar dat het de rechten heeft opgekocht en zelf terug de licentie verleent aan Hero Games, dat de rechten oorspronkelijk in handen had. Op deze manier kan Cryptic zelf dingen aan het universum en de regels toevoegen die later door Hero Games weer in de papieren versie gebruikt worden.

Champions Online legt een grote nadruk op het ontwikkelen van je eigen superheld. De mogelijkheden zouden schier eindeloos moeten zijn. Niet alleen het uiterlijk, maar ook de krachten, mogelijkheden en het achtergrondverhaal van je held kun je helemaal naar wens instellen. Aan de screenshots te zien is het verschil tussen de diverse helden werkelijk enorm. De officiële website biedt alvast een flinke lading relevante informatie rond het spel.