Nieuws
Dead or Alive Xtreme 3

President Sony Japan: 'Censuurbeleid PS4 is om aan normen te voldoen en kinderen te beschermen'

Een verklaring voor het verwarrende beleid

Geschreven door Rick Bloemzaad op
De president van Sony Japan, Atsushi Morita, zegt het huidige censuurbeleid rondom PS4-games toe te passen om aan de mondiale normen te voldoen en kinderen te beschermen. Dit zegt Morita na een gestelde vraag tijdens de Japan Studio Fun Meeting.

Tijdens de bijeenkomst mochten er door fans een paar vragen worden gesteld. Hieruit werd om een verklaring gevraagd om het huidige censuurbeleid rondom PS4-games. Hierop zei Morita het volgende: "Met betrekking tot de regulering rondom de weergave van content; het is simpelweg een kwestie van het voldoen aan de mondiale normen. Voor zover de vrijheid van meningsuiting betreft, we moeten nadenken over wat er onprettig kan zijn voor de kinderen en hen daartegen beschermen, terwijl we ook nadenken over manieren om een balans te creëren", aldus Morita.

Met dit antwoord ontstaat meer verwarring over het censuurbeleid van Sony. Zo zijn er eerder games met een leeftijdscategorie voor volwassenen uitgebracht in Japan, zoals Omega Labyrinth Z, waar een westerse versie niet eens van uitgebracht mocht worden.

Dream Daddy

Andere games, zoals Silverio Trinity en Senran Kagura Burst Re:Newal, werden ook hevig gecensureerd, ondanks het feit dat het gericht was voor een volwassen publiek. Een ander voorbeeld is Yuragi-sou no Yuuna-san die, ondanks dat het was aangegeven voor leeftijden van 15+, nog voor een release gecensureerd moest worden. Echter werd de T-rated-game, Dream Daddy: A Dad Dating Simulator, ook ongecensureerd uitgebracht.

Naast Dream Daddy werden ook een lesbische kus-scène in The Last of Us 2 en het hevige geweld en bloed in Call of Duty: Black Ops 4 toegestaan. Dit levert bij velen veel verwarring op en laat men afvragen waar Sony Japan precies de grenzen legt als het gaat om censuur.

Dead or Alive Xtreme 3

Dit beleid verschilt sterk met dat van bijvoorbeeld Nintendo. Daar worden games van derde partijen grotendeels ongecensureerd uitgebracht op de Switch, zoals bij Senran Kagura: Peach Ball en Dead or Alive Xtreme 3: Scarlet. Ook worden games die bij Sony gecensureerd worden weer ongecensureerd uitgebracht bij Nintendo, zoals bij Nora to Oujo Noraneko Heart.

Met het huidige beleid van Sony lijkt er voor nu geen einde te komen aan de verwarrende censuur van PS4-games, met name bij derde partijen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Heb jij een enorme backlog aan games waar je niet aan toekomt? Duitse MediaMarkt noemt 'Assassin's Creed Compilation' voor Xbox One, PS4 en Switch
2

Reacties op: President Sony Japan: 'Censuurbeleid PS4 is om aan normen te voldoen en kinderen te beschermen'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 5 december 2018 06:33
  Vooral gek is dat nintendo altijd de groot censuur partij was, en nu ineens alles toelaat terwijl anderen meer censuur gaan invoeren.
  Omgekeerde wereld.
  Voor fans van die gecensureerde games dus reden om ze op de switch te spelen als ze daarop uit konen.
  Ik kijk wel eens op de Japanse eshop, mij is het allemaal een beetje te….Japans.
  Van die rare date games met net jonge schoolmeisjes die dan allerlei poses hebben waar ik zoiets van heb als: mmmmm tikje to much.
  Of games waar witte onderbroekjes maar wat vaak gezien moeten worden.
  Niet zo mijn stijl.
  Ondanks mijn Japanse nickname.

  Wel raar dat Sony zoveel censuur heeft en dan ook nog op onlogische manieren als ik het bericht zo lees.
  Ik dacht dat Sony niet erg moeilijk deed. Maar dat Nintendo meer toelaat dan hen verbaast me nog het meeste.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  KipHunter

  • 8 januari 2019 22:11
  Elke vorm van censuur is slecht en moet tot op de wortel uitgeroeid worden, het is wat mij betreft net zo erg als terrorisme. Waarom zitten er toch altijd de verkeerde mensen op posities die dit soort beslissingen maken? Zum kotzen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.