Nieuws
Cyberpunk 2077 Wallpaper

CD Projekt Red-CEO: 'Crunch nog steeds nodig voor Cyberpunk 2077'

Ondanks vijf maanden uitstel

Geschreven door Cody van den Bogert op
Adam Kicinski, CEO van CD Projekt Red, zegt dat het uitstellen van Cyberpunk 2077 niet betekent dat de werknemers geen overuren meer maken, er is nog altijd sprake van crunch.

Het uitstellen van Cyberpunk 2077 naar september brengt geen verandering in het harde werk en de overuren die gemaakt worden tijdens de ontwikkeling van Cyberpunk 2077. Dit verklaart de CEO van CD Projekt Red in een telefoongesprek met investeerders.

"We proberen crunch te limiteren, maar we zijn aangekomen bij de eindfase van de ontwikkeling. Tot een zekere hoogte is het nog steeds nodig, helaas. Maar we proberen er zo goed mogelijk mee om te gaan", aldus Kicinski.

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat Cyberpunk 2077 is uitgesteld om de game te polijsten en de laatste puntjes op de i te zetten. De uitspraak van Kicinski spreekt deze verwachting echter enigszins tegen. Volgens de CEO is de game inmiddels wel volledig speelbaar, zelfs al een aantal maanden. Er moeten echter een hoop technische verbeteringen worden doorgevoerd en het polijsten is inderdaad ook nog lang niet klaar.

"Polijsten is een complexe werkzaamheid. Het gaat vooral om het aantal dingen dat we nog moeten doen en niet om een fundamenteel probleem", verklaart de CEO.

Kicinski vertelt verder dat het ontwikkelingsteam pal achter het uitstellen van de game staat. Cyberpunk 2077 moet namelijk perfect zijn en daar moeten de vijf extra maanden uitkomst voor bieden.

Cyberpunk 2077 is niet de enige game die deze maand werd uitgesteld. Ook Final Fantasy 7 en Marvel's Avengers zijn naar achter geschoven door Square Enix

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo legt patent voor Switch-stylus vast Iron Man VR uitgesteld naar mei
7

Reacties op: CD Projekt Red-CEO: 'Crunch nog steeds nodig voor Cyberpunk 2077'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  WvA

  • 20 januari 2020 11:03
  Als je WEET dat je nog moet crunchen, waarom stel je hem dan niet 6 maanden uit?..
  Ik weet dat het allemaal niet zo makkelijk gaat, zeker met aandeelhouders en release windows, maar vorig jaar was er nog zon ophef over crunchen, dan lijkt dit een beetje toondoof.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 20 januari 2020 11:13
  gewoon niet aan doen, dan moeten ze de hypetrain niet zo vroeg laten vertrekken.
  Marketing en sales mogen best wat minder druk uitoefenen op de mensen die daadwerkelijk het product maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 20 januari 2020 12:57
  tja.. Mits er wat tegen over staat en de mensen zelf kunnen kiezen of ze extra uren willen werken lijkt mij daar niks mis mee.

  Zal vast niet zo verlopen zoals ik hier beschrijf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 20 januari 2020 14:10
  @Shinjite In mijn ervaring (en dat is dan nog in NL) zijn dit soort dingen meer een ''we verzoeken je vriendelijk over te werken, maar je antwoord heeft wel invloed op je contract verlenging''. Ook is er gigantische peer pressure onder je collega's, Reken maar dat als jij op normale tijden naar huis gaat dat je maandag ochtend niet geliefd bent onder je collega's. Dus ga je maar mee-overwerken. Of niet. Either way ben je de lul.

  Dont get me wrong, er zijn echt wel situaties waarin je met zn allen nog even gaat knallen. Maar dat moet allemaal in mate, en ik heb niet het idee dat lange crunch periodes zelden voorkomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RedBiohazzerd87

  • 20 januari 2020 15:24
  Ik ben al lang blij dat ze de game uitstellen, ipv maar gewoon te releasen als een of andere wet fart en alles met patches en updates te fixen. Ik ben echt klaar met zulke developers. Dit geeft ze iets meer "rust" om hun game geweldig te maken. Doe je dat niet, dan krijg je Anthem taferelen.

  Ik heb soms het idee dat developers steeds vaker "vergeten" hoe belangrijk een release voor je game is. Sure het is leuk, dat je de game uiteindelijk fixed, maar wat heeft het voor nut als je 60% van je playerbase kwijt bent in de 1e week, omdat je game niet is wat je hebt beloofd, of voor geen meter werkt. Ik weet dat de Marketing & Sales hier vaak ook een rol in speelt door continu druk te zetten… maar de developers moeten (naar mijn mening) maar ballen tonen en gewoon uitstellen, als ze het niet gaan redden.

  Nogmaals ik ben blij dat ze de game uitstellen, nu maar hopen dat de hele hype rondom Cyberpunk 2077 het waard is en het niet weer de zoveelste teleurstelling is… al verwacht ik dit niet van CD-PR

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 20 januari 2020 15:39
  Ik raad iedereen hierboven het boek Blood, Sweat and Pixels te lezen, daarin wordt goed uitgelegd waarom crunch soms onvermijdelijk is. Ik dacht ook altijd dat ze het dan blijkbaar erg verkeerd aanpakten, maar dat is niet hoe het is. Er gebeuren allerlei onvoorziene dingen.
  Zeker voor een onafhankelijke studio als CD Projekt kun je niet zomaar een game met een jaar uitstellen. dat betekent namelijk een jaar geen inkomsten en alleen maar kosten. Dat is de consequentie van onafhankelijk zijn, jemoet zelf genoeg verdiend hebben met je vorige game om de volgende te kunnen maken met een bepaald budget. Ga je daar te ver overheen gaat dan betekent dat een faillissement.

  Een ander aspect is dat ze al jaren met deze game bezig zijn, in die tijd van begin tot release is de techniek al vooruit gesprongen. Ze kunnen de game echt niet uitbrengen met de graphics van 2017 of zelfs eerder dan koopt geen hond het.

  Wat ik ook een verassing vond is dat veel mensen die in de industrie werken crunch tot een bepaalde hoogte helemaal niet erg vinden, ze accepteren het als part of the deal. Voor veel ervan is het blijkbaar zo mooi om dat werk te doen dat het ok is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghost

  • 20 januari 2020 16:49
  @fonsrutte
  CD Projekt is niet afhankelijk van alleen hun games voor inkomsten (en derde partij investeerders), ze hebben ook nog het succesvolle Gog.com-platform om mee rond te komen.

  Hoe kostbaar ook, uitstel is voor CD project Red geen leven of dood situatie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.