Een vertegenwoordiger van Capcom zegt regelmatig contact te hebben met Apple, maar nooit negatief benaderd te zijn over de manier waarop in-game aankopen in Smurfs' Village worden verwerkt. De controverse rondom de game komt voort uit het feit dat het zeer gemakkelijk zou zijn voor kinderen om dure objecten in het spel te kopen.

Hoewel de game niets kost bij aanschaf, kunnen gebruikers verschillende objecten in de game kopen. Omdat spelers in het verleden niet opnieuw een wachtwoord hoefden in te voeren na aankoop, zijn er veel klachten geweest van ouders die via hun creditcardrekening ontdekten dat hun kinderen veel geld hadden uitgegeven in de game. Zo kunnen er Smurfbessen worden gekocht voor vier euro, en kost een kruiwagen 45 euro.

Aanpassingen

Zowel Capcom als Apple hebben stappen ondernomen om de hoeveelheid ongewenste aankopen te beperken. Zo krijgen spelers van Smurfs' Village nu een melding waarin ze voor een tweede keer moeten bevestigen of ze een item willen aankopen. Bovendien heeft Apple de geldigheidsduur van een wachtwoord in iTunes verkort. Na het wachtwoord te hebben ingevoerd, blijft deze tegenwoordig een kwartier lang geldig. Na vijftien minuten moet het wachtwoord opnieuw worden ingevoerd, voordat er opnieuw aankopen gedaan kunnen worden. Dit wachtwoord is ook nodig om items in Smurfs' Village te kopen.

Hoewel de aanpassing van Apple geen zekerheid biedt, zou dit het moeilijker maken voor kinderen om per ongeluk een in-game aankoop te doen. Capcom benadrukt dat ouders van wie het kind per ongeluk een in-game aankoop gedaan heeft, contact op moeten nemen met Apple om hun geld terug te krijgen.