Capcom aangeklaagd wegens onrechtmatig gebruik foto's voor Resident Evil

Capcom aangeklaagd wegens onrechtmatig gebruik foto's voor Resident Evil

Designer Judy A. Juracek heeft een rechtszaak aangespannen tegen Capcom. Volgens haar heeft het bedrijf haar foto's onrechtmatig gebruikt in verschillende Resident Evil- en Devil May Cry-games.

Juracek heeft in 1996 een boek genaamd Surfaces uitgebracht met daarin 1200 foto's die ze zelf heeft genomen. Ook werd het boek geleverd met een cd-rom met de foto's, die alleen commercieel gebruikt mogen worden wanneer men een licentie koopt. 

Volgens Juracek heeft Capcom minstens tachtig van haar foto's gebruikt - zonder een licentie te kopen - voor meer dan tweehonderd verschillende situaties binnen games. Zo zou Capcom een foto van gebroken glas hebben gebruikt voor het ontwerpen van het Resident Evil 4-logo. Ook zou Capcom een foto van een herenhuis hebben gebruikt in die game.

Juracek gebruikte de datalek van Capcom vorig jaar om aan bewijsmateriaal te komen. Uit die datalek verscheen divers artwork van Capcom-games in hoge resolutie. Volgens Juracek heeft minstens één van de Capcom-illustraties dezelfde bestandsnaam als de foto op de cd-rom van haar boek.

Juracek wil meer dan 12 miljoen dollar aan schadevergoeding ontvangen van Capcom. Voor elke gebruikte foto wil ze los ook nog 2500 tot 25.000 dollar ontvangen. Capcom laat aan Polygon weten "op de hoogte te zijn van de rechtszaak", maar geeft verder geen details.

 
 
 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

"Voor elke gebruikte foto wil ze los ook nog 2500 tot 25.000 dollar" Daar zit nog al een groot verschil tussen in prijs. Zag wel dat het boek nog behoorlijk wat geld waard is op verschillende sites. Verder vraag ik me af wat zo licentie kost want 12 miljoen schade vergoeding. Maar dit zal wel aflopen buiten de rechtbank met capcom die haar een flink bedrag betaalt onder de 12 miljoen dan wel weer.

0
test

@hulstpower Het gaat erom dat het onrechtmatig is. Hun hebben dus extreem veel moeite gedaan en research om van alles te bewijzen dat ze gewoon die foto's gebruikt hebben. Er is zelfs kans dat je er nooit achter komt. Als je bij zo een groot bedrijf werkt moet je gewoon geen materiaal gebruiken van derde partijen als je daar niet voor betaald heb. Veel 3d artists van games gebruiken bestaande assets en passen ze aan, zie dit voorbeeld. Iets unieks maken is heel moeilijk en vergt heel veel tijd, en tijd hebben ze niet om games te maken.

0
test

@GoofyZ3 ik zeg niet dat ze ongelijk heeft, maar vind dat zo schade van 12 miljoen nog al hoog wat kost de licentie dan als Capcom die wel genomen had. En daarom zei ik ook het zal wel buiten de rechtbank opgelost wordwn met dat Capcom haar een bedrag betaalt maar onder de 12miljoen vermoed ik.

0
test

@GoofyZ3 EXACT helemaal mee eens. Dit was ook het verhaal met het gestolen design van Village een maand terug. Ik ken de regisseur in kwestie, en hij is echt een onwijs gedreven sympathieke gast, die ontzettend hard werkt. Zijn designs maakt hij allemaal zelf, de man kan tekenen als een pro en er dan achter komen Capcom je design gewoon bijna 1 op 1 heeft gekopieerd. Wat ik nog het ergste vind, is dat er zo veel boze, beledigde mensen zijn, die doen alsof "hun spelletje" wordt aangevallen, en draaien de slachtofferrol om naar Capcom, alsof zij hier de dupe van zijn. Ik ben onwijs liefhebber van Capcom, maar dit is 'het zoveelste incident" van creatieve misbruik. En de fans maar zeggen: voel je vereerd. Nee! een ieder moet zijn of haar boterham verdienen met de daarbij geleverde arbeid. Door dit soort plagiaat verdienen die mensen helemaal niets!

0

Dus de foto’s die zij in haar boek heeft, heeft ze zelf genomen: dus ook weer van iemand anders zijn/haar eigendom. (Neem ik aan) Daarbij zijn de foto’s gebruikt ter inspiratie voor het design team van Capcom en dus niet ingame (als ik het goed heb) Om dit aan te tonen heeft ze gebruik/misbruik gemaakt van een datalek (dus hiermee geeft ze aan dat ze niet ingame kon aantonen dat het om haar gemaakte foto’s ging. Dus ik ga er vanuit dat ze “bewijsmateriaal” heeft verzameld via een onwettige/illegale manier (datalek) omdat het via de legale legitieme manier niet mogelijk was (dus dan is het toch simpel als er via legale manieren geen copyright enz enz zijn geschaad dan is er niks aan de hand) Alles heeft ooit als inspiratie gediend voor iemand en als dat copyright schending is dan tja.... weg vrije wereld wet creatieve geest.

0
test

@Pascal08 Er zijn mensen die zijn fotograaf van beroep en doen veel moeite om de perfecte foto te krijgen, hoe zou jij het vinden als je als fotograaf daar je inkomen mee verdient en dus veel tijd en moeite in een foto steekt voor het perfecte plaatje en een ander gebruikt die foto omdat jij vind dat "weg vrije wereld wet creatieve geest" nu eenmaal moet bestaan. Als ik zo naar de foto`s kijkt had capcom gewoon simpelweg voor de licentie moeten betalen, echter grote bedrijven denken overal mee weg te komen. Terecht dus die 12 miljoen en bedragen die ze vraagt.

0
test

@DarkraverX als ze in het gelijk gesteld wordt door de rechter dan is het terecht dat ze geld krijgt maar die 12 miljoen zal erg lastig worden door haar om aan te tonen dat ze dat aan inkomsten heeft misgelopen. Ook voor foto’s 2500 tot 25000 dollar per stuk vragen is krankjorum hoog. Dit vraagt ze ook niet voor een losse foto aan een willekeurige andere klant gok ik zo. Die lopen dan massaal naar een betaalbare fotograaf. Vermoedelijk zal dit af gaan lopen met het betalen van gemiste inkomsten en dan wel een normaal bedrag ipv een sprookjes bedrag voor haar “exclusive” foto’s.

0

@DarkraverX Ik snap wat je bedoelt en ben daar volledig voorstander van van het beschermen van artistieke vrijheid. Maar haar werk is niet gebruikt in de games maar als inspiratie bron en hoe men bepaalde uitstraling zou willen hebben van de huizen en muren etc. Zelfs Star Wars haalde de inspiratie uit een Japanse film maar gebruikte dat niet precies zoals het in de Japanse film werd geportretteerd. Halo heeft ontzettend veel gehaald uit de film Aliens. Zijn haar foto’s ingame gebruikt: nee. Waren haar foto’s inspiratie: ja Zou je dan kunnen zeggen ze hadden dus netzo goed iemand naar de locatie kunnen sturen waar zij de foto’s had gemaakt, ja had gekund. Maar de foto’s etc is/zijn haar werk en niet de huizen etc. deze zijn gewoon deel van een dorp/stad etc. Dan denk ik dat de vraag meer is hadden ze haar moeten crediteren in de aftiteling? Hadden ze haar dan ook iets van royalties moeten betalen? Moeilijk want haar foto’s zijn in feite gemaakt van bestaand architectuur. Google afbeeldingen mag je niet kopieren, maar mag je bepaalde plaatjes als inspiratie gebruiken? Ja denk van wel.

0
test

@DarkraverX Dat ze geld krijgt voor elk gebruikte foto, allee, maar daar bovenop nog 12 miljoen gaat me toch echt veel te ver, zou zelfs 1 miljoen al veel te ver gaan. Dat is gewoon reinste moneygrabbing en kijken van 'hoeveel kan ik er uit persen'. En je vergist je dat grote bedrijven altijd maar denken er overal mee weg te komen, vaak weten ze het helemaal niet eens wat de designer heeft gebruikt en wordt er van uit gegaan dat de designer netjes zorgt dat de licenties in orde zijn van de content die ze gebruiken. Dat is gewoon normaal. MAAR het is best mogelijk dat de designer (als bv zzp-er/third party) wel mogelijk een licentie had voor gebruik van de foto's, en dan kan het dus nog best een ander verhaal gaan worden. Dus, ik ben het zeker eens dat ze betaalt moet worden als de licenties niet op orde is, maar 12 miljoen is gewoon dikke onzin en gewoon schandalig, zo schandalig dus dat ik zelfs hoop dat ze de hele zaak verliest en geen cent krijgt, had ze maar gewoon zelf ook eerlijk moeten zijn. En ik vraag me ook ten zeerste af wat haar bewoog om de illegaal verkregen data uberhaupt te gaan bekijken. Want in principe kan Capcom haar nog aanklagen voor het in bezit hebben van illegale content waar zij helemaal niet over mocht bezitten.

0

Aanbevolen voor jou