"Het is jammer dat er bedrijven zijn die een slaatje willen slaan uit de gewelddadige situatie in Mexico, een situatie die een enorm negatieve invloed heeft op het land." Garcia geeft toe onbekend te zijn met het spel, maar keurt het idee af dat er een spel komt waarin kartelgeweld aan de orde komt. "We hebben gezien dat misdaden als moord en kidnappingen zijn over komen waaien naar ons graafschap [Cameron in de Verenigde Staten]. Dit is een serieus onderwerp en niet zomaar weer een geweldaddige videogame."

Ook de sheriff van het graafschap Cameron, Omar Lucio, heeft zijn bedenkingen. Hij vindt dat elke vorm van media waarin criminaliteit wordt verheerlijkt moet worden ontmoedigd. "De titel doet vermoeden dat spelers in het spel aan de slag gaan met smokkelorganisaties." Volgens Lucio "scheppen dit soort games een foutief idee bij tieners die aan het ontwikkelen zijn en de neergezette personages wellicht na willen doen." Hij vervolgt: "Jammer genoeg vallen dit soort spellen onder de wet van vrijheid van meningsuiting, ondanks dat het geweld van de kartels geen kinderspel is en invloed heeft op ons allemaal."

Call of Juarez: The Cartel

The Cartel is het derde deel van de Call of Juarez reeks en speelt zich, anders dan de voorafgaande delen die een wildwestsetting hebben, in het heden af. De speler heeft de mogelijkheid om onder andere Los Angeles, Californië en het Mexicaanse Juarez te ontdekken. The Cartel wordt deze zomer voor PC, Xbox360 en Playstation 3 verwacht.