Britse waakhond: 'Overname Activision Blizzard kan Sony significant raken'

Britse waakhond: 'Overname Activision Blizzard kan Sony significant raken'

De Britse concurrentiewaakhond CMA heeft verschillende zorgen uitgesproken over de overname van Activision Blizzard door Microsoft. De overname zou Sony significant kunnen raken, waardoor consumenten mogelijk de dupe worden.

Dat meldt VGC. De Britse waakhond deed sinds juli onderzoek naar de overname geeft verschillende potentiële problemen. De waakhond denkt eraan om een tweede fase van onderzoek in te stellen als ze niet opgelost worden. De impact zou het meest gevoeld gaan worden tijdens de release van een nieuwe PlayStation-console. Gebruikers zouden de spelcomputer van Sony links kunnen laten liggen wanneer bepaalde franchises exclusief worden.

De CMA maakt zich zorgen over de nieuwe bibliotheek aan games en de al sterke positie van Microsoft op het gebied van consoles, besturingssysteem en cloudinfrastructuur. Deze verzwakking van Sony zou er volgens de waakhond toe kunnen leiden dat de consument wordt benadeeld. Dat lichten ze in 35 punten toe.

De CMA onderzocht eerdere acquisities van Microsoft en wijst naar het exclusief maken van games als Starfield en The Elder Scrolls 6. Dat die games exclusief werden, werd pas na het voltooien van de overname aangekondigd. Met name Call of Duty wordt gezien als het grootste knelpunt. Volgens de waakhond is die franchise zo belangrijk dat het Sony significant kan verzwakken, mocht de reeks ooit exclusief worden.

Ook het aanbieden van games via Xbox Game Pass wordt als potentieel gevaar aangeduid. "Microsoft zou Activision Blizzard-content kunnen gebruiken om concurrenten af te schermen. Daarmee zou het concurrenten schade aan kunnen brengen, waardoor consumenten de dupe worden."

De deal werd eerder al wel goedgekeurd in Brazilië en Saudi-Arabië. De deal wordt op dit moment door regeringsinstanties over de wereld onderzocht. Dit om er voor te zorgen dat er bijvoorbeeld geen monopoliepositie ontstaat door de overname. De instanties in de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben hun uitspraak nog niet gegeven.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Is de CMA de advocatenbond van Sony, of hoe moet ik het zien? Dit is toch gewoon een keiharde concurrentiestrijd tussen 2 partijen. Sony koopt ook studio's op, dus wat is het probleem? Als MS een grote studio wil overnemen is het ineens een issue. Ik snap hier echt niks van. Dit is hetzelfde als zeggen dat een voetbalclub Messi niet mag kopen. Serieus... Wtf.

0
test

@PietS. Ja, want een relatief kleine studio kopen is vergelijkbaar met het kopen van de grootste 3rd party uitgever.... Hou alsjeblieft op, en als je dit echt niet snapt ben je niet echt de slimste.

0
test

@poklaan EEN kleine studio? Nou nee. Lees je even in, zou ik zeggen.

0
test

@poklaan Sony "vervalst" al jaren en generaties lang de concurrentie door exclusiviteitsdeals en opkopen van studios allerhande. Nu ze plots een grotere vis tegen zich krijgen gaan ze plots de zielige Calimero uithangen. Schei toch uit met je zelf slimmer te willen voordoen.

0

@PietS. Er zijn in de tech wereld al eerder grote overnames niet doorgegaan juist door dit soort dingen. Het zou al helemaal niet gezond zijn als we afhankelijk zouden zijn van MS voor gaming. Gezien hun reputatie met game releases en studio's die al niet al te best draaien. The Initiative waar de ontwikkeling niet goed gaat, en nu worden geholpen door Crystal Dynamics, Rare die al eerder missers heeft gemaakt onder MS en waar Sea of Thieves heel veel problemen had bij release. De nieuwe Fable devs die niet capable zijn volgens ex devs van de Forza studio, waardoor de game en langer op zich laat wachten, en waarschijnlijk anders zou worden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over 343 industries waar het gewoon een zooitje is.

0
test

@PietS. Wat ben jij toch een simpel figuur. Het begint echt irritant te worden met je domme vergelijkingen en geprovoceer.

0
test

@The_Stifmeister Vervelend voor je man! :)

0
test

Waarom onderzoeken ze dit wel maar niet wanneer Sony aan de lopende band studios aan het overnemen is. Daarnaast is Sony nog steeds koploper wat betreft verkopen dus snap ik sowieso niet waar dit vandaan komt. Microsoft heeft al aangegeven CoD niet exclusief te houden dus laat dit gedoe gewoon achterwegen. Ik heb helemaal niets met CoD maar vind dit hele gedoe rondom de overname gewoon krom.

0

@Riyakuya Die overnames zijn natuurlijk niet te vergelijken met deze. Bovendien is Actizblizz wel heel wat groter dan alleen CoD dus daar gaat het uiteraard ook niet alleen om.

0
test

@Riyakuya Kan je mij herinneren wanneer Sony een publisher van bijna $70miljard heeft gekocht en daarmee hun games tot op zekere hoogte exclusief wilde maken? Moet ik gemist hebben.

0
test

@poklaan klopt wat je zegt, maar deals maken met uitgevers om games ex te houden kan je toch ook beetje als zelfde zien dan houd je toch ook klanten weg bij nintendo en xbox, waar is metal gear solid 5 op nintendo en xbox en final fantasy 7 remake en zo zijn er nog tal van games die ex zijn voor sony. En prima hoort er bij maar micro heeft meer games op andere consoles dan ps en nintendo.

0
test

@poklaan de financiele waarde zal hier weinig mee te maken hebben. Sony vreest voor exclusiviteit van bepaalde titels en daar is Microsoft heel open in geweest.

0
test

@Riyakuya Die deals worden ook wel bekeken hoor. Maar die deals zijn vaak van een andere omvang dan deze deal. Embracer, Sony, Tencent, NEtease etc nemen ook genoeg andere bedrivjen over maar dat zijn vaak kleinere aankopen qua geld en hebben niet dezelfde potentiele werking op de markt als deze deal heeft. Stel dat Microsoft toch Cod exclusief zou maken terwijl ze zeggen dat ze het niet doen, dan heb je kans dat veel casuals gaan overstappen en dit een te grote klap op Sony heeft, veel meer dan al die kleine studios. Daarom zal Microsoft zich moeten bewijzen dat het niet gaat gebeuren en de mensen op de PS dezelde versie krijgen van CoD voor dezelfde prijs als je hem op een Xbox koopt. Dit zijn allemaal situaties waar de advocaten van MS al lang rekening mee hebben gehouden en die hebben de documenten al wel klaar liggen als reactie hierop, Het is juist alleen maar goed als er naar dit soort overnames strict gekeken gaat worden, we hebben in andere markten gezien wat er gebeurt als je alles los laat, dan krijg je 2 a 3 bedrijven die alles bepalen wat slecht is voor de consument. Zeker aangezien dit soort massale aankopen nog vrij nieuw zijn in gaming is het alleen maar goed dat er kritisch gekeken wordt welke invloed dit heeft voor ons als consument. Dat gezegd hebbende, aangezien ABK basically 1 op 1 onder Microsoft wordt geschoven voorzie ik geen problemen bij de uiteindelijk overname. Het kost alleen zoveel tijd omdat deze autoriteit, en ga er maar vanuit dat de EU en USa ook vragen gaan stellen, er dus vraagtekens bij zet. Maar als Ms de antwoorden heeft en kan overtuigen is er neits om ze tegen te houden

0
test

@Lavalera 'dan heb je kans dat veel casuals gaan overstappen en dit een te grote klap op Sony heeft' Dat heet nou -concurrentie-. Ik zie het probleem niet.

0

Aanbevolen voor jou