Nieuws
Lootbox

Britse Kansspelcommissie: Lootboxen geen vorm van gokken

'Geen officiële manier om geld te verdienen'

Geschreven door Ralph van Dodewaard op
De Britse Kansspelcommissie is van mening dat lootboxen geen vorm van gokken zijn. De reden hiervoor is dat er geen officiële manier is om geld te verdienen met de content van de lootboxen.

Het Britse comité voor Cultuur, Media en Sport is momenteel bezig met een onderzoek naar verslavende technologieën, waarbij lootboxen in games veel aan bod komen. De Kansspelcommissie in het Verenigd Koninkrijk heeft nu aan dit comité laten weten dat het kopen van lootboxen of soortgelijke microtransacties in games momenteel niet wordt gezien als een vorm van gokken.

De voornaamste reden voor de Britse Kansspelcommissie om lootboxen niet te beschouwen als gokken, is dat spelers geen officiële manier hebben om geld te verdienen met de content hiervan. Het item in de lootbox moet echt geld zijn of geldwaarde hebben, voordat deze onder de gokwetgeving valt in het Verenigd Koninkrijk. Wel wordt toegegeven dat veel uitgevers, waaronder EA met Fifa, kampen met een 'constante strijd' tegen ongeautoriseerde secundaire markten, waarop items uit lootboxen worden verhandeld voor echt geld.

Neil McCarthur, de algemeen directeur van de Britse Kansspelcommissie, vertelt tegen het comité voor Cultuur, Media en Sport dat ondanks dat lootboxen onder de huidige wet niet worden gezien als een vorm van gokken, er wel 'grote zorgen' zijn over kinderen die games spelen waarin elementen van kans en uitgaven voorkomen. "Er zijn andere voorbeelden te noemen van dingen die lijken en voelen als gokken, maar volgens de wet niet als gokken worden beschouwd. Het is te vergelijken met sommige prijscompetities, welke niet vallen onder gokken maar voelen als een loterij", aldus McCarthur.

Begin deze maand zei ook de Britse minister van digitale en creatieve industrieën, Margot James, dat lootboxen geen vorm van gokken zijn. Ze legde uit dat lootboxen een manier zijn om skins of andere cosmetische items te kopen, zonder de verwachting dat er een extra financiële beloning is. Wel is ze van mening dat het Verenigd Koninkrijk actie moet ondernemen, wanneer er beter bewijs is dat lootboxen kunnen leiden tot gokproblemen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Bekijk het wereldkampioenschap Fortnite tijdens het spelen van Fortnite Overwatch-held Sigma al speelbaar op testservers en praat Nederlands
4

Reacties op: Britse Kansspelcommissie: Lootboxen geen vorm van gokken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Martijn_M

  • 24 juli 2019 11:48
  Dus in plaats van een ethische zaak is het een juridische zaak. Jammer dat die papiern tijgers nog geen tandjes hebben gekregen…
  Margot James heeft dus een positie waar ze te licht voor is. Wel digitaal creatief, maar verre van digitaal economisch… Zou ze weten dat we tegenwoordig bitcoins hebben en dat er echt wel handel in accounts is?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 24 juli 2019 12:15
  "Neil McCarthur, de algemeen directeur van de Britse Kansspelcommissie, vertelt tegen het comité voor Cultuur, Media en Sport dat ondanks dat lootboxen onder de huidige wet niet worden gezien als een vorm van gokken, er wel 'grote zorgen' zijn over kinderen die games spelen waarin elementen van kans en uitgaven voorkomen."

  Dit is toch hypocriet, of zie ik dat verkeerd? Je hebt de invloed, doe er dan wat aan. wtf…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 24 juli 2019 17:07
  @DevTrunks Geen idee of hij er wel of niet iets aan gaat doen. Hij geeft alleen aan dat de wet dan eerst aangepast moet worden.

  Wat zeker voor de Britten pleit, is dat ze het in ieder geval geprobeerd hebben. Hoeveel andere landen zijn al zover?

  Dit was de beste kans op snel succes, nu volgt het trage traject van wetswijzigingen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 24 juli 2019 15:10
  Die eilanders weer. Die doen een hoop aan de verkeerde kant.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.