Cities in Motion biedt vier gigantische steden waarin de speler verschillende soorten openbaar vervoer kan aanbieden, zoals bussen, treinen, trams en zelfs vliegtuigen. De beschikbare steden zijn Helsinki, Berlijn, Wenen en Amsterdam. Spelers kunnen dus hun eigen Noord-Zuidlijn uit de grond stampen om Mokumers te vervoeren.

Het spel belooft een geloofwaardig verkeerssysteem en verschillende sociale groepen met elk hun eigen vervoersbehoeften. Naarmate de stad groeit zal de speler zich continu aan moeten passen aan de nieuwe behoeften van de inwoners.

Transport Tycoon

Het genre van de openbaarvervoerssim begon met Transport Tycoon in 1994, een spel dat in de vorm van Transport Tycoon Deluxe (en OpenTTD) zelfs vandaag de dag nog veelvuldig gespeeld wordt. In 2004 verscheen er met Locomotion een opvolger op Transport Tycoon, dat echter met een klungelinge interface en achterhaalde techniek niet dezelfde impact wist te maken als zijn illustere voorloper. Sindsdien is het angstvallig stil in dit genre.

Waar Transport Tycoon en Locomotion zowel het vervoer binnen een stad als tussen verschillende steden omvatte, lijkt Cities in Motion ervoor te kiezen in te zoomen op een enkele stad.