Op het internet lieten sommige fans al hun onvrede merken over het gebruik van power-ups en een verhaalelement, waardoor ze bang waren voor een arcade-achtige game. Executive producer Ben Ward van Bizarre Creations gooide nog wat extra olie op het vuur door onlangs te zeggen de game een volwassen versie van Mario Kart wordt.

Hardcore

Executive producer Peter McCabe weerlegt de beweringen van collega Ward door op Videogamer.com te zeggen dat "het hardcoresegment nog steeds aanwezig is. Het zit nog steeds in onze game. Als spelers een soort simulatiegroep willen creëren dan is dat mogelijk. Het zit, wezenlijk gezien, in Blur." Met de simulatiegroep bedoelt McCabe de mogelijkheid die Blur biedt om speciale, Facebook-achtige groepen op te richten met daarin vooraf bepaalde wincondities en regels.

"Onder de motorkap schuilt nog steeds PGR4. De PGR4-besturing zit er dus in. Je vindt er nog steeds dezelfde wagens in terug en hebben we het aanbod wat verbreed. [...] Wil je wat extra complexiteit in het spel te stoppen dan kan dat. Wil je liever wat eenvoudige te besturen wagens dan kan dat ook", aldus McCabe.