In een interview met PC Gamer legt Ohlen uit dat het designteam voor de game, dat toen nog uit drie personen bestond, verschillende back-upplannen had uitgewerkt. Er lagen documenten van tien pagina's per stuk klaar voor MMO's van Game of Thrones, Lord of the Rings, Silmarillion en Dark Tower. 

In die documenten staat omschreven welke regels er gehanteerd zouden moeten worden voor die specifieke setting en wat voor gameplayelementen de wereld tot level zouden brengen. Elke setting heeft volgens Ohlen zijn eigen sterke punten. Het verhaal is echter wat het designteam het belangrijkste vond.

"Toen we moesten beslissen wat voor game we gingen maken, wilde ik echt graag een verhaalgedreven massively multiplayer-game maken, omdat we dat nog niet eerdere gedaan hadden", legt Ohlen uit. "Ik dacht: hey, wat een goede manier om te innoveren. Dat is waar BioWare voor staat en dat is waar we goed in zijn."

Volgens Ohlen was een Star Wars-MMO het project waar de meeste fans naar vroegen, en dit zou ook zeer goed passen bij de visie die het designteam had voor de game. De studio is daarom eerst met LucasArts om de tafel gaan zitten voor een deal. Star Wars: The Old Republic, de eerste MMO van BioWare, is sinds 20 december verkrijgbaar.