Onlangs liet Jimmy in zijn column al weten niet heel content te zijn met de kopieerbeveiliging van BioShock, maar het gaat nog een stapje verder. De SecuROM-beveiliging die 2K Games voor BioShock gebruikt heeft, staat namelijk maar toe op het spel op niet meer dan twee pc's tegelijk te installeren. Bij de installatie wordt verbinding gemaakt met het internet en vervolgens wordt je serienummer aan een hardwareprofiel van je computer gekoppeld. Tot maximaal twee van deze koppelingen zijn toegestaan.

Hoewel je serienummer weer vrijkomt wanneer je een deïnstallatie uitvoert, zal dat niet gebeuren wanneer bijvoorbeeld je harde schijf crasht en je je computer geheel opnieuw moet installeren. Ook vragen we ons af hoeveel mensen eraan denken om netjes een BioShock deïnstallatie uit te voeren, voordat ze hun pc compleet opschonen of formatteren. Als er vervolgens ook maar iets aan de hardware veranderd, is er kans dat BioShock niet meer geïnstalleerd wil worden. Ook installeren op je eigen pc, de pc bij je ouders en je laptop, is er niet bij.

Iemand van 2K Games heeft op het officiële forum al op deze zaak gereageerd en bagatelliseert het probleem enigszins. Nu is het ook zo dat je bij normaal gebruik waarschijnlijk niet tegen deze problemen zult oplopen. Maar wat als je vijf jaar later het spel nog eens uit de kast wil trekken, om er vervolgens achter te komen dat je de serial al op twee eerdere pc's gebruikt hebt die je via Marktplaats nog zo mooi van de hand hebt gedaan? Nog zoiets: BioShock voor de pc zou ik maar niet bij Marktplaats op de kop tikken. Update: Take Two wist ons te melden dat de regeling iets coulanter is dan hierboven wordt geïllustreerd. Je kunt het spel niet slechts twee keer installeren, maar drie keer op twee verschillende pc's. Dit houdt waarschijnlijk in dat je na één vergeten uninstall, het spel toch nog een extra keer op die pc kunt installeren.