Gisteren meldden we nog dat eBay de handel in virtuele goederen aan het verbieden is, nu waarschuwt het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Trend Micro dat de criminaliteit rondom virtueel handelswaar toe aan het nemen is.

Dat er met het kopen en verkopen van virtuele goederen een hoop geld gemoeid is wisten we al. Geen wonder dus dat online criminelen daar handig op inspelen. Hackers weten door middel van Trojan-spyware steeds vaker in te breken in accounts van online games als World of Warcraft, Second Life en Lineage, om vervolgens kostbare items te stelen van nietsvermoedende spelers. De items worden daarna ter verkoop aangeboden op websites die gespecialiseerd zijn in virtueel handelswaar.

Trend Micro, dat zich voornamelijk bezighoudt met de beveiliging van internetcontent, maakt zich zorgen over de groei van het aantal diefstallen. De manier waarop de hackers te werk gaan lijkt verdacht veel op de witwaspraktijken die we in onze echte wereld kennen. Ook blijkt het lastig om de boosdoeners in de kraag te vatten, omdat online diefstallen vrijwel niet worden aangegeven.

Het beveilingsbedrijf heeft ook wat tips opgesteld om spelers van online games enigszins te beschermen: zorg altijd dat je anti-virussoftware geheel up-to-date is, ga erg voorzichtig om met je accountgegevens en download zeker geen onofficiële tools en applicaties, aangezien hier spyware in verstopt kan zitten die je gegevens door kan spelen.