Bij The Sims Online denkt iedereen aan een groep mensen die liefelijk met elkaar samenwerken, chatten en spelen. Het spel heeft nu echter met een geheel nieuw probleem te maken : Bendes.

Groepen spelers hebben zich georganiseerd en komen onverwacht op “bezoek”. Voor een kleine 100.000 simolians vertrekken ze weer. Weiger je te betalen, dan wordt je online droomhuis platgebrand. Een online imitatie van het bekende “beschermingsgeld”. De bendes hebben zich verdeeld in families. Tussen de verschillende maffiafamilies is op dit moment een machtsstrijd aan de gang waarbij niks wordt geschuwd. Accounts worden gestolen, huizen platgebrand of vrouwelijke spelers worden aangeboden als prostituee.

Als reactie op de bendes is er door de “goede” spelers een Sims Shadow Government opgericht. Het doel van de Sims Shadow Government is de orde herstellen, totdat Maxis een oplossing heeft gevonden.

De oorzaak van het probleem is dat Will Wright een blanco wereld heeft gemaakt waarin mensen hun fantasieën kunnen uitleven. En blijkbaar wil iedereen Tony Soprano of Don Vito Corleone zijn. Will is zowel gefascineerd als geschrokken door de opkomst van de bendes in zijn levenswerk. De acties van bendeleden worden gelogd, Maxis kan er weinig aan doen. De meeste bendes communiceren buiten het spel, waar Maxis geen overzicht op heeft. Maybe it was the emergence of a rival family, the Playtime gang. Or maybe it was the Mia impostor, who tarnished the real Mia's reputation by inviting other players to work for her as a prostitute. Perhaps the final straw was when someone hijacked Mathieson's America Online account -- and stole all of his in-game cash and property.

Op Siliconvalley is een leuk artikel over de problemen verschenen. Misschien een idee voor de volgende The Sims addon, The Sims : Godfather ?