Ondanks de felle kritiek op het eerste deel werkt men bij Black & White Studios keihard aan een opvolger. Voor Black & White 2 hebben ze goed naar de kritiekpunten van de fans geluisterd. Zo zal het een stuk eenvoudiger zijn om je beest nieuwe dingen aan te leren en zal deze je ook beter gehoorzamen. Ook heeft men flink geschaafd aan de gebruikersinterface, die nu een stuk intuïtiever zou moeten zijn.

De keus tussen goed en slecht speelt nog steeds een belangrijke rol in het spel. De spelwereld zal zich aanpassen naargelang je gedrag. Kies je voor het slechte, dan wordt de wereld dor en grauw, terwijl je bij goed gedrag getrakteerd wordt op een bloemenzee. Ook het beest is nog steeds van de partij en zal een andere rol aannemen afhankelijk van of je goed of slecht speelt. Een slecht beest zal je legers aansturen en als een krachtig wapen dienen, terwijl een goed wezen meer een ondersteunende rol heeft.

Hieronder zes nieuwe screenshots die de verbeterde grafische engine van het spel tonen. Kijk vooral de scheefgebekte aap eens goed in de ogen! That's one big monkey.