Nadat Gothic 3 vorig jaar op nogal wat kritiek kon rekenen door de vele aanwezige bugs besloot uitgever JoWood deeltje vier door een andere ontwikkelaar te laten maken, namelijk Spellbound Entertainment. Vandaag hebben beide partijen besloten om de eerste beelden van Gothic 4: Arcania, zoals het spel vanaf nu officieel door het leven gaat, op ons los te laten samen met de eerste flarden informatie.

Gothic 4: Arcania zal zich tien jaar na het vorige deel in de reeks afspelen. Het verhaal zal uit de doeken worden gedaan op verschillende eilanden, elk met hun eigen klimaat in combinatie met een verzameling aan unieke fauna en flora. Bovendien zal er een volwaardige dag-nachtcyclus in het spel zitten waarmee de speler rekening zal moeten houden. Verder zullen enkele bekende gezichten uit de vorige delen opnieuw hun opwachting maken. Als laatste liet men nog weten dat het deze keer mogelijk zal zijn om met je personage te klimmen, wat ongetwijfeld enkele interessante mogelijkheden met zich zal meebrengen.

Naast inhoudelijke weetjes liet de ontwikkelaar ook wat technische feiten los. Zo zal Gothic 4: Arcania gebruik maken van de DirectX 10-technologie en geavanceerde schaduweffecten. Wanneer we het spel op de PC, Xbox 360 en PlayStation 3 mogen verwachten is nog niet helemaal duidelijk. JoWood gaf wel aan dat er meer informatie rond het spel zou opduiken op de aankomende Leipzig Games Convention.