De nieuwste versie van de eigenaardige Katamari-reeks, Beautiful Katamari, komt exclusief naar de Xbox 360. In de Katamari-games, die al een behoorlijk succes kennen met hun vorige incarnaties op de PlayStation 2 en PSP, speel je een koddig figuurtje die een enorme bal door een level rolt. Deze bal heeft een enorme kleefkracht en alles waar jij overheen rolt, blijft aan de bal plakken, waardoor deze tot immense proporties kan groeien. De Katamari's kenmerken zich door hun eigenzinnige grafische stijl en het al veel vreemdere verhaal en dito voice acting (wat nog het meeste weg heeft van een dronken DJ die zijn platen mishandelt met de inhoud van de gereedschapskist van zijn vader). Het is een soort spel waar je helemaal verliefd op bent of compleet haat en ondergetekende mag zich gelukkig bij de eerste groep scharen.

Beautiful Katamari zal dus alleen op de Xbox 360 verschijnen en hiermee krijgt Sony dus een behoorlijke klap in het gezicht, want Sony's laatste console kan inventieve games als deze zeker goed gebruiken. De gameplay van Beautiful Katamari blijft eigenlijk volledig intact, maar de grootste verandering zijn natuurlijk de graphics, die nu in knisperend 720p te bewonderen zullen zijn. Daarnaast zal de game een online co-op modus kennen voor maximaal vier spelers, leaderboards, de onvermijdelijke Achievements en een volledig nieuwe soundtrack (die hopelijk weer even eigenaardig zal zijn als in de vorige delen) bevatten. Beautiful Katamari moet in oktober onze 360's binnen komen rollen.

Update: Het is inmiddels bekend gemaakt dat Beautiful Katamari niet via XBLA zal verschijnen, maar gewoon in disc-vorm in de winkels te vinden zal zijn. Onze excuses voor de verwarring.