Hoewel uitgever Electronic Arts nog niet gereageerd heeft op het ontbreken van Steam, is het waarschijnlijk dat deze situatie te maken heeft met het conflict tussen Valve en EA. De partijen zijn het momenteel niet eens over de manier waarop het naar buiten brengen van nieuws en updates voor spellen in zijn werk gaat op Steam. 

EA wil als uitgever zelf patches voor zijn games kunnen uitbrengen, om zo in direct contact te staan met zijn klanten. Dit is niet mogelijk met Steam; wanneer een game op Steam gekocht is, verloopt het updaten van die game ook via dat platform. Hierom besloot EA enkele van zijn titels van Steam af te halen. Zo is sinds enkele weken Crysis 2 niet meer verkrijgbaar en kwam ook Alice: Madness Returns niet op Steam uit. Beide games zijn nog wel verkrijgbaar via andere digitale retailers en via EA's eigen platform Origin. 

EA en Valve zijn op dit moment in gesprek over een oplossing die voor beide partijen wenselijk is. Het is zodoende nog altijd mogelijk dat Battlefield 3 eind oktober wel degelijk verschijnt op Steam.