Op de Playstation 2 waren alle games van de vorige Playstation speelbaar en het leek dan ook bijna logisch dat dit bij andere consoles ook zou gebeuren. Nu de Xbox 360 maar een beperkt aantal Xbox games speelbaar maakt, was het ook nog maar afwachten hoe de Cell-processor van de Playstation 3 alle Playstation en Playstation 2 games aan zou kunnen.

In een interview met Tom Reeves, van chipfabrikant IBM, liet het bedrijf zich uit over hoe belangrijk de Backwards Compatibillity voor Sony is. IBM is medefabrikant van de bijzonder Cell processer, het hart van de Playstation 3. Sony heeft volgens Reeves geen kosten bespaard voor kwaliteit:

“Most chips that go into the consumer marketplace on things such as camcorders or DVD players aren’t burned in. But you can add burn-in and improve reliability 5x to 10x. It’s extra cost. Certainly, a company like Sony adds that in.”

Met een flink aantal spellen die uit zijn gekomen voor de PS en PS2, heeft Sony al een rijk aanbod aan kwaliteitsspellen klaarliggen voordat de Playstation 3 uitkomt. Het bedrijf heeft er dan ook op gehamerd dat alle spellen het moeten doen. Wanneer er zelfs maar 40 oude Playstation-spellen niet zouden werken was het niet goed genoeg:

“Sony is very concerned about quality and backward compatibility. They want to get this right. They tested game after game after game. When there were about 40 PlayStation 1 games that didn’t work properly, that didn’t pass their criteria for quality.”